Πολιτική

Αγιά Σοφιά ΥΠΕΞ: Σύσκεψη για το ζήτημα της μετατροπής της σε τζαμί

Αγιά Σοφιά ΥΠΕΞ: Σύσκεψη για το ζήτημα της μετατροπής της σε τζαμί
Αγιά Σοφιά ΥΠΕΞ: Σε εξέλιξη βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, προκειμένου η Ελλάδα να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειές της για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η πρέσβης της Ελλάδος στην Unesco, Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως επισήμανε χθες ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας: “Οι Έλληνες δικαιούνται να έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε αυτό το μνημείο, όμως η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι το ζήτημα είναι ελληνοτουρικό, αλλά ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα και οι κινήσεις, τις οποίες θα κάνει, αφορούν την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και την προστασία του μνημειακού χαρακτήρα και της ιστορίας της Αγιάς Σοφιάς”. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε απολύτως λανθασμένη και ανεξήγητη την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για την Αγιά Σοφιά, καθώς μετετράπη σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με απόφαση της ίδιας της Τουρκίας.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Η μετατροπή της σε τζαμί έχει στόχο την καρδιά του έθνους”

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιώντας απολογισμό για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης και αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά και την πρώτη προσευχή που θα γίνει εκεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου δήλωσε: «Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, σύμφωνα με την εντολή του Μωάμεθ του Πορθητή, είναι αποτέλεσμα της αντίληψης περί ευημερίας του έθνους και του πώς θα κερδίσουμε την καρδιά του έθνους μας. Δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη χώρα και να κερδίσουμε την καρδιά του έθνους».

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ερντογάν βρέθηκε στην Αγιά Σοφιά συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ νουρί Ερσόι, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, με σκοπό να επιθεωρήσει τις εργασίες της μετατροπής. Μάλιστα, δεν δίστασε να ποστάρει φωτογραφίες από το εσωτερικό αποκαλύπτοντας διάφορα σημεία του ναού. Εξάλλου όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος είναι με την μέθοδο της συσκότισης να καλυφθούν όλες οι αγιογραφίες και τα υψηλής αισθητικής ψηφιδωτά που βρίσκονται μέσα στους τρούλους και τα ψηλά σημεία του:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments