Πολιτική

State Department ΚΚΕ: Η δήλωσή του δείχνει τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ

State Department ΚΚΕ: Η δήλωσή του δείχνει τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ
State Department ΚΚΕ: «Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν σημαία της εξωτερικής τους πολιτικής τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Τη δήλωση από το State Department που αναφέρεται στις ενέργειες της Τουρκίας, σχολίασε σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

«Η δήλωση του State Department, που κάνει λόγο για αμφισβητούμενα ύδατα στον χώρο της τουρκικής Navtex, όχι μόνο είναι προκλητική αλλά δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης», υποστηρίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν σημαία της εξωτερικής τους πολιτικής τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, παραδίδοντας όλη τη χώρα για αμερικανικές βάσεις, με το πρόσχημα και της προστασίας από την Τουρκία. Το αποτέλεσμα; Να εισπράττουν από τους συμμάχους τους δηλώσεις περί αμφισβητούμενων υδάτων. Είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό», υπογραμμίζει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Η στάση του State Department

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγείιο καλεί το State Department την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ενημερώθηκε και το Βερολίνο

Την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας πως θα διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα, έθεσε ο Νίκος Δένδιας στον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Γερμανό ομόλογό του έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως «διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται».

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας», τόνισε για να καταλήξει στο ότι η Τουρκία «συστηματικά αγνοεί τις προτροπές για σεβασμό του διεθνούς δικαίου» και «η παράνομη και προκλητική της συμπεριφορά έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με την ΕΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments