Άποψη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να είναι μόνος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να είναι μόνος
Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι έμεινε μόνος με τη θέλησή του. Αναφέρει ότι θα έπρεπε να είχε συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ, σχολιάζει τις κακές σχέσεις, όπως λέει, μεταξύ Δένδια και Παναγιωτόπουλου και σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφερε συναίνεση που ο πρωθυπουργός δεν δέχτηκε.

Θέλοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσο διαρκεί η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να ενημερώσει την Βουλή, να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπως και το ΚΥΣΕΑ ή ακόμη και να συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς του Εξωτερικών και Άμυνας.

Το μεν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι ένα άτυπο πολιτικό όργανο που αποσκοπεί στην διαμόρφωση συνθηκών συναίνεσης στον πολιτικό κόσμο. Να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι οι πολιτικές δυνάμεις ομονοούν στην αντιμετώπιση μίας εξωτερικής απειλής. Έχει την σημασία της μία τέτοια συμβολική κίνηση αλλά ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα δραματοποιήσει την κατάσταση και επέλεξε να κάνει απλώς κατ ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Το ΚΥΣΕΑ όμως είναι διαφορετικό όργανο και η αποστολή του είναι ακριβώς αυτή να συνεδριάζει όταν υπάρχει απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας. Αν δεν συγκληθεί και τώρα καλύτερα να καταργηθεί. Ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τη συνεδρίαση ενός οργάνου στις προσωπικές του επικοινωνίες με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ωσάν να είναι ο ίδιος στρατηλάτης.

Ο υπουργός Αμύνης εκφράζει δυσαρέσκεια γιατί ο πρωθυπουργός τον παρακάμπτει και μιλά με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρομοίως δυσαρέσκεια εκφράζει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας γιατί το Μαξίμου ξεκίνησε διαπραγμάτευση με την Τουρκία χωρίς καν να τον ενημερώσει -στέλνοντας την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού στην τριμερή στο Βερολίνο.

Η απάντηση που έδωσε όταν τον ρώτησαν αν έγινε η τριμερής στο Βερολίνο, -«ρωτήστε τον Τσαβούσογλου»-, είναι χαρακτηριστική των διαθέσεων του υπουργού Εξωτερικών. Οι σχέσεις του κ. Δένδια με τον κ. Παναγιωτόπουλο επίσης δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, αφού στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Δένδιας έχει επιρρίψει ευθύνες στον συνάδελφό του για κακούς χειρισμούς σε θέματα κοινής αρμοδιότητας -όπως όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν «μερικές δεκάδες μέτρα λάσπης».

Οι δε βουλευτές της συμπολίτευσης ασχολούνται με το πώς θα παραπέμψουν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και αν θα κάνουν εξεταστική για τον Νίκο Παππά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει προσωπικούς και μυστικούς χειρισμούς δίχως να συζητά ούτε καν με τους υπουργούς του. Φυσικά αυτά τα γνωρίζει και ο Ερντογάν. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύχει η ευθύνη θα είναι όλοκληρη και αποκλειστικά δική του. Αποτυχία θα είναι και να συρθεί σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία όπως είπε ο Ιμπραήμ Καλίν. Γι’ αυτό και θα αναλάβει τόσο βάρος όσο μπορούν να σηκώσουν οι δικές του πλάτες και όχι το βάρος που μπορεί να μοιραστεί ένα συλλογικό όργανο ή ακόμη καλύτερα ένας λαός. Η ευθύνη για την έλλειψη συναίνεσης είναι αποκλειστικά δική του.

ΥΓ. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στο χθεσινό ραντεβού ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη συναίνεση την οποία ο πρωθυπουργός αρνήθηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments