Ελλάδα

Αιγαίο Τουρκία: Σε επιφυλακή έως τις 2 Αυγούστου η Ελλάδα – Τότε λήγει η Navtex στο Καστελόριζο

Αιγαίο Τουρκία: Σε επιφυλακή έως τις 2 Αυγούστου η Ελλάδα – Τότε λήγει η Navtex στο Καστελόριζο
Αιγαίο Τουρκία: Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Τούρκων και απαντά δυναμικά και με ψυχραιμία όποτε απαιτηθεί.

Σε κατάσταση αναμονής αλλά και απόλυτης επιφυλακής στο Αιγαίο πέλαγος είναι η Ελλάδα, μετά την έκδοση σχετικής Navtex από την Τουρκία για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων

Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία βγήκαν στο Αιγαίο μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχή ΝΑ του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες. Την ίδια στιγμή στο επίκεντρο παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος το οποίο φαίνεται να βρίσκεται στον κόλπο της Αττάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο iefimerida από πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Τούρκων και απαντά δυναμικά και με ψυχραιμία όπου χρειάζεται. Ωστόσο, τονίζουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και καθώς «κανείς δεν μπορεί να μπει στο μυαλό του», η Ελλάδα βρίσκεται σε επιφυλακή μέχρι να λήξει η NAVTEX.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σαρώνει την ευρύτερη περιοχή

Έτσι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που σαρώνει την ευρύτερη περιοχή όπου πλέει το «Oruc Reis», βρίσκεται σε εγρήγορση, αν και παραμένει αμετάβλητη η κατάσταση καθώς τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν εν πλω, όπως επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου το ΓΕΕΘΑ. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα συντηρεί τους υψηλούς τόνους όπως προκύπτει από πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επαναδιατύπωσε την «αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο». Μάλιστα, φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η «Yeni Safak» αναφέρεται στη διαδρομή του Oruc Reis και στις σεισμικές έρευνες που ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούνται γύρω από το Καστελόριζο, εστιάζοντας στον «συναγερμό» που έστειλαν οι ελληνικές Αρχές, υπογραμμίζοντας ότι ανεστάλησαν οι άδειες στον Ελληνικό Στρατό.

Πάντως, η τουρκική προκλητικότητα δεν αφήνει αδιάφορη και την Ευρώπη, με τη Μέρκελ να ανακατεύεται και να αποτρέπει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την ώρα που ο Εμμανουέλ Μακρόν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα καθώς «εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments