Διεθνή

Αγιά Σοφιά: Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή – Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας

Αγιά Σοφιά: Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή – Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας
Αγιά Σοφιά: Όλα έτοιμα είναι στην Τουρκία και την Αγιά Σοφιά για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή ύστερα από 86 χρόνια. Με Ιερή Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Μητρόπολη απαντά η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Έφτασε η ημέρα όπου η Αγιά Σοφιά θα πάψει να λειτουργεί ως μουσείο. Από σήμερα λοιπόν, μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας της 10ης Ιουλίου, μετατρέπεται ως τζαμί, με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή να πραγματοποιείται το μεσημέρι στις 13:00. Χθες, Πέμπτη 23 Ιουλίου, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, έκανε ανακοινώσεις αναφορικά με το γεγονός αυτό.

«Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγιά Σοφιά. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», είπε ο Γερλικαγιά προς τους μουσουλμάνους που αναμένεται αύριο να προσευχηθούν εκεί. Ο ίδιος μιλώντας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή του να προχωρήσει στην μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος. «Όλοι οι μουσουλμάνοι είναι ενθουσιασμένοι. Το ίδιο κι εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα ανοίξουν από τις 10:00 και θα παραμείνουν ανοικτές έως αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με την «Daily Sabah», ο Γερλικαγιά ζήτησε από τους πιστούς να μην έχουν μαζί τους τσάντες και σακίδια. Παράλληλα, διευκρίνισε πως θα υπάρξουν διάφοροι χώροι προσευχής και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι όσοι θέλουν να προσευχηθούν θα πρέπει να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο. Στην πρώτη προσευχή θα είναι παρόν ο Ερντογάν με το υπουργικό συμβούλιο ενώ θα διευθύνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς.

Όσον αφορά το χώρο, στη δεξιά πλευρά της Αγιάς Σοφιάς έχουν στρωθεί 4.000 τμ τιρκουάζ χαλιά και έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ, που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι. Ο Αλί Ερμπάς έχει σημειώσει πως: «δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε ένα καρφί» ενώ εκτίμησε ότι «θα έρθουν από 700 μέχρι 1.000 πιστοί. Υπάρχει και μια εσωτερική αυλή, θα μπορούσε να μπει κόσμος και εκεί».

Με τον Ακάθιστο Ύμνο “απαντά” η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Σαν μια μορφή αντίδρασης της μετατροπής του ναού σε τζαμί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου, όπως γνωστοποίησε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.  Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Την Παρασκευή, 24 Ιουλίου και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών». Ακόμα, σε πολλές Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα, οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα στις 12:00 και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments