Κορωνοϊός

Κορωνοϊός
Ο κορωνοϊος γνωστός στους επιστήμονες ως COVID -19 είναι θανατηφόρος ιός.

Εκτιμάται ότι ο νέος αυτό ιός ξεκίνησε από μία αγορά θαλασσινών στην Ουχάν, όπου πραγματοποιούνταν παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Η αγορά σφραγίστηκε από την αρχή του χρόνου.  Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν πως η μετάδοση του ιού έγινε από φίδια. Έρευνα που δημοσιεύτηκε, χθες, στο περιοδικό «Medical Virology» αναφέρει πως η γενετική ανάλυση του ιού έδειξε πως κατά πάσα πιθανότητα τα φίδια είναι αυτά που μεταδίδουν τον κορωνοϊό, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

Τι είναι ο κορωνοϊός– Συμπτώματα

Ο 2019-nCoV ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί τον SARS. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από το 2019-nCoV, εμφανίζουν οξεία, σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και, σε πολλές περιπτώσεις, πνευμονία με πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν, επίσης, γαστρεντερολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, καθώς και νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν απλώς εκδηλώσει μια ήπιας μορφής αναπνευστική λοίμωξη.

Πώς Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ο Κορωνοϊός έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων, εφόσον έχει προηγηθεί στενή επαφή. Ως τέτοια, ορίζεται:

  • η επαφή που υπάρχει μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν ή
  • η παραμονή στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης.
  • Έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης του ιού από ασθενείς σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα κρούσματα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση σε αρκετές ενδημικές χώρες.

Από πού πηγάζει ο Κορωνοϊός

  • Επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να εντοπίσουν την αρχική πηγή του ιού.
  • Ωστόσο, εικάζουν ότι μπορεί να προέρχεται από κάποιο ζώο.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
  • Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.
  • Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, οι πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.

Ο Κορωνοϊός σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ο ιός δεν άργησε να έρθει και στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2020 υπήρχαν καταγεγραμμένα κρούσματα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετώπισε η Ιταλία. Ολόκληρες πόλεις μπήκαν σε καραντίνα και οι νεκροί ήταν όλο και περισσότεροι μέρα με τη μέρα. Φυσικά, ήταν θέμα χρόνου μέχρι τη στιγμή που ο κορωνοϊός θα έφτανε στην Ελλάδα.

Τα πρώτα κρούσματα ήταν από άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Τα επόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν από συγγενείς τον ασθενών. Ωστόσο η μεγάλη έξαρση έγινε όταν ένας 66χρονος επέστρεψε από τους Άγιους Τόπους φέρνοντας μαζί του τον ιό. Τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία και 66χρονος άντρας έγινε το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Αυτό οδήγησε την Ελληνική κυβέρνηση να πάρει μια σειρά μέτρων για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού. Αρχικά αποφασίστηκε να κλείσουν τα σχολεία όλης της χώρας. Ο εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεκίνησαν την εργασία από το σπίτι. Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και εμπορικά κέντρα.

Κορωνοϊός σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 1246