Άποψη

Ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις

Ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις
Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, ενώ σχολιάζει τη θέση της τωρινής κυβέρνησης, καθώς και το τι θα γινόταν εάν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν ήταν ακόμη στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Τούρκοι είχαν βγάλει όλο τον στόλο τους στο Αιγαίο απειλώντας με έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι βέβαιο ότι το κόμμα της Δεξιάς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχαν βγει στα κεραμίδια. Για την Συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι πούλησε την Μακεδονία για της συντάξεις. Τώρα δηλώνει ότι “τηρούμε και τιμούμε την Συμφωνία”, εργαζόμαστε υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Σκοπίων.
Οι “νέοι μακεδονομάχοι” και το σαμαρικό στρατόπεδο τηρούν αιδήμονα σιωπή. Εάν η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της Δεξιάς και τα Μέσα Ενημέρωσης του το στηρίζουν θα απέδιδαν την πλήρη ευθύνη στην ανικανότητα της κυβέρνησης και θα ζητούσαν τουλάχιστον την παραίτησή της αν δεν απειλούσαν και με ειδικά δικαστήρια.  Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί εντελώς διαφορετική στάση ενώ τα ΜΜΕ βαφτίζουν την φοβική και εθελόδουλη στάση της κυβέρνησης “θαρραλέα και εξωστρεφή διπλωματική δραστηριότητα που αναχαίτισε την τουρκική προκλητικότητα”. 

Μέχρι στιγμής πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να ενημερώσει τη Βουλή ή να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, ενώ μάλιστα οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν τεθεί σε επιφυλακή.

Η δήλωσή του ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ένδειξη αδυναμίας του Ερντογάν είναι μάλλον ένδειξη αμηχανίας. Όπως και η δήλωσή του ότι η ελληνοτουρκική ένταση είναι αντίδραση της Τουρκίας στην επιτυχία της διαπραγμάτευσης Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ η μόνη διπλωματική δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η επικοινωνία με την Μέρκελ που δένει περισσότερο την χώρα στο άρμα του Βερολίνου.
Εάν πράγματι παρενέβη η Μέρκελ για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο μένει ανοικτό το ερώτημα με τι αντάλλαγμα, αφού ως γνωστόν οι Γερμανοί δεν κάνουν τίποτα δίχως δικό τους όφελος.  Εάν στόχος του Ερντογάν είναι ο διάλογος εφ όλης της ύλης τότε τον έχει πετύχει δίχως να χρειαστεί καν να ρίξει τουφεκιά. Η κυβέρνηση ήδη έχει μπει σε διάλογο με την Τουρκία όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, μετά την συνάντησή του με την Ελένη Σουρανή και είναι διάλογος εφ όλης της ύλης. Το μόνο που μένει είναι ο Ερντογάν να αποσύρει τα πολεμικά του και να αρχίσουν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments