Οικονομία

Fitch για Ελλάδα: Αμετάβλητη η πιστοληπτική αξιολόγηση

Fitch για Ελλάδα: Αμετάβλητη η πιστοληπτική αξιολόγηση
Fitch για Ελλάδα: Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε τις σταθερές «προοπτικές» της χώρας.

Ο οίκος Fitch χαρακτήρισε αμετάβλητη στη βαθμίδα «ΒΒ»  την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας επιβεβαιώνοντας τις σταθερές «προοπτικές» (outlook) της χώρας. Ειδικότερα και σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει ένα βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το δημοσιονομικό σοκ και τον πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη από την πανδημία.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε 1,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο και 0,9% σε ετήσια βάση. Τα διαθέσιμα δεδομένα για το δεύτερο τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας αυξήθηκε. Η Fitch αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% σε πραγματικούς όρους το 2020, υπολογίζει όμως σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021 με ρυθμό 5,1%, αν και σε αυτό υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας και σημαντικοί κίνδυνοι.

«Αναμένουμε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί το 2021 και το 2022, σε 5,1% και 3,4%, αντίστοιχα, αν και ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος είναι πολύ αβέβαιος. Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφασίσει υπέρ των συνταξιούχων που άσκησαν έφεση κατά των περικοπών των συντάξεων μετά το 2012 θα επηρεάσει τα μελλοντικά αποτελέσματα των δημόσιων οικονομικών και έχουμε υποθέσει αντίκτυπο 0,5% στις προβλέψεις ελλείμματος για κάθε μία από τις χρονιές 2021 και 2022με αυτό υπόψη» αναφέρει.

Τι αναφέρει η Fitch για την πρόσφατη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης

Ειδικότερα, η Fitch αναφέρει ότι πιθανόν να περιορίσει την αναμενόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, να παράσχει χρηματοδότηση σε ορισμένες μορφές της κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία και να συμβάλει θετικά στη μελλοντική ανάπτυξη. «Η τελική έκταση, ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών αυτών είναι αβέβαια και δεν έχουν ληφθεί υπόψη στις δημοσιονομικές ή μακροοικονομικές προβλέψεις μας», προσθέτει.

Λίγα λόγια για τoν οίκο αξιολόγησης Fitch

Η Fitch είναι ένας αμερικανικός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και είναι ένας από τους “οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Big Three “,  οι άλλοι δύο είναι οι Moody‘s και Standard & Poor’s . Είναι ένας από τους τρεις εθνικά αναγνωρισμένους οργανισμούς στατιστικής αξιολόγησης ( NRSRO ) που ορίστηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το 1975. Το Fitch Ratings έχει διπλή έδρα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Η Hearst κατέχει το 100 τοις εκατό της εταιρείας μετά την απόκτηση επιπλέον 20 τοις εκατό για 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια στις 12 Απριλίου 2018. Επιπλέον , η Hearst κατείχε το 80 τοις εκατό της εταιρείας αφού αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της κατά 30 τοις εκατό στις 12 Δεκεμβρίου 2014, σε μια συναλλαγή αξίας 1,965 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments