Διεθνή

Μέρκελ Ερντογάν: Οι Έλληνες δεν αστειεύονται – Να περιμένετε θερμό επεισόδιο [vid]

Μέρκελ Ερντογάν: Οι Έλληνες δεν αστειεύονται – Να περιμένετε θερμό επεισόδιο [vid]
Μέρκελ Ερντογάν: Όλα δείχνουν, έπειτα από τα τελευταία γεγονότα, πως ο ρόλος που έχει διαδραματίσει το Βερολίνο είναι καταλυτικός απέναντι στις εξελίξεις.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχει παίξει η στάση της Άνγκελα Μέρκελ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Να περιμένετε θερμό επεισόδιο» με αυτά που κάνετε

Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε το τηλεφώνημα της Καγκελαρίου η οποία, πρώτον, είπε προς τον Τούρκο πρόεδρο «οι Έλληνες δεν αστειεύονται» ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, η ίδια, είχε συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όπως όλα δείχνουν, έπειτα από τα τελευταία γεγονότα, ο ρόλος που έχει διαδραματίσει το Βερολίνο είναι καταλυτικός απέναντι στις εξελίξεις. Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο, ανταποκριτή του OPEN στη Γερμανία, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η Τουρκία αποφάσισε να μην βγάλει, τελικά, το ερευνητικό πλοίο τους από το λιμάνι για έρευνες.

Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να τόνισε προς την τουρκική πλευρά «να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Oruc Reis για έρευνες» ενώ ξεκαθάρισε προς τον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές». Και είναι προφανές, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, πως η Γερμανία επιθυμεί διάλογο, ως μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, αφού θέλει στο ίδιο «τραπέζι» Αθήνα και Άγκυρα. Βέβαια, από τη γερμανική πλευρά καθίσταται σαφές πως όσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

«Με εκθέτεις»

Ταυτόχρονα, το ίδιο τονίζει και η ελληνική πλευρά. «Δεν θα κάνουμε διάλογο με το όπλο στον κρόταφο». Έτσι, είναι στο χέρι του Ερντογάν να δώσει τέλος στις προκλήσεις τόσο απέναντι στη χώρα μας όσο και απέναντι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αν όμως, οι όποιες προκλήσεις από την Τουρκία συνεχιστούν, τότε η συζήτηση θα αφορά στον καθαρά στην επιβολή κυρώσεων στη γειτονική της Ελλάδας χώρα. Εξάλλου, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής«, η Μέρκελ υπογράµµισε µε απλά λόγια στον Τούρκο πρόεδρο ότι τη στιγµή που όλοι τη «δείχνουν» ως ηγέτιδα που τον στηρίζει και εκείνος κλιµακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Με εκθέτεις», συµπλήρωσε απευθυνόµενη στον Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments