Διεθνή

Jeanne Baret: Η Google τιμά τη γυναίκα που έκανε τον περίπλου του πλανήτη

Jeanne Baret: Η Google τιμά τη γυναίκα που έκανε τον περίπλου του πλανήτη
Jeanne Baret: Η Google αφιέρωσε το σημερινό της σε μια σπουδαία γυναίκα και εξερευνήτρια.

Η Google έχει αφιερώσει πολλές φορές τα Doodle της σε σπουδαίες προσωπικότητες που με το έργο τους έχουν σημαδέψει τον κόσμο. Εκτός από πρόσωπα τα Doodle μπορεί να είναι αφιερωμένα και σε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Στη περίπτωση του σημερινού Doodle είναι μια σπουδαία γυναίκα. Συγκεκριμένα η πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου του πλανήτη. Πρόκειται για την βοτανολόγο και εξερευνήτρια Jeanne Baret. Ωστόσο η επιλογή της σημερινής ημέρας μόνο τυχαία δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα.

Σαν σήμερα συμπληρώθηκαν 280 χρόνια από τη γέννησή της το 1740, στην κεντρική Γαλλία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1760, άρχισε να εργάζεται για τον γνωστό βοτανολόγο, Philibert Commerson.  Η Jeanne Baret γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1740, στο χωριό Λα Κομέλ της Βουργουνδίας. Χάρη στην αγροτική της ανατροφή, έγινε ικανή στον εντοπισμό φυτών και κέρδισε αναγνώριση ως ειδική στη φυτική ιατρική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1760, άρχισε να εργάζεται ως οικιακή βοηθός για τον γνωστό βοτανολόγο Φιλιμπέρ Κομερσόν.

Όταν η Γαλλία οργάνωσε τον πρώτο της περίπλου της γης το 1765, ο Κομερσόν προσκλήθηκε ως βοτανολόγος της αποστολής. Ζήτησε ως βοηθό του την Baret , έχοντας εκτιμήσει τις γνώσεις της στην βοτανολογία. Με την πάροδο του χρόνου, η σχέση τους είχε γίνει πιο στενή και ο καρπός του έρωτά τους ήταν ένα παιδί, που δόθηκε προς υιοθεσία για να μπορέσει η Baret να ακολουθήσει τον αγαπημένο της στο ταξίδι.

Οι γαλλικοί νόμοι όμως απαγόρευαν στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε πλοία και έτσι αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άντρα. Το ζευγάρι, κατά την διάρκεια της αποστολής, συνέλεξε πάνω από 6.000 δείγματα φυτών. Στην Baret πιστώνεται η ανακάλυψη της βουκαμβίλιας, αν και το αναρριχητικό φυτό πήρε το όνομά του από τον αρχηγό της αποστολής, τον γάλλο ναύαρχο Λουί Αντουάν ντε Μπουγκανβίλ.

Το ταξίδι της Baret είχε άδοξο τέλος, όταν στην Ταϊτή, ένας άνδρας του πληρώματος ανακάλυψε το μυστικό της. Η Baret και ο Κομερσόν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο στο νησί του Μαυρικίου, όπου έζησαν για μερικά χρόνια. Μετά τον θάνατο του Κομερσόν, η Baret επέστρεψε στη Γαλλία, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της περίπλου της γης για πρώτη φορά από μια γυναίκα. Η Jeanne Baret πέθανε στις 5 Αυγούστου 1807, σε ηλικία 67 ετών. Μόλις το 2012, έλαβε την τιμή που της άξιζε, όταν ένα φυτό από το γένος Solanum, το οποίο περιλαμβάνει πατάτες, ντομάτες και μελιτζάνες, ονομάστηκε Solanum Baretiae.

Δείτε το Doodle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments