Άποψη

Άλλο μάσκα, άλλο φερετζές

Άλλο μάσκα, άλλο φερετζές
O Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει με αφορμή τα νέα μέτρα για τη χρήση μάσκας. Τονίζει ότι είναι υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αρκεί να μην αποτελέσει... φερετζέ για την απουσία άλλων σημαντικών μέτρων, όπως των ελέγχων και την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Προφανώς και είμαι υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας. Αρκεί η μάσκα να μη γίνει… φερετζές για την απουσία άλλων σημαντικών μέτρων. Όπως των ελέγχων και της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων. Γιατί τα μέτρα κατά της πανδημίας λειτουργούν ως πακέτο. Είναι «μενού», δεν είναι «a la carte». Δεν έχει νόημα να φοράς τη μάσκα αν δεν την φοράνε όλοι οι υπόλοιποι. Το βασικό είναι να φορά τη μάσκα όποιος έχει τον ιό. Και επειδή κανείς δεν το γνωρίζει πρέπει να τη φοράνε όλοι. Δεν έχει νόημα να μην πλένεις τα χέρια σου κάθε φορά που πιάνεις ένα αντικείμενο αν είναι να αγγίξεις το πρόσωπό σου. Δεν έχει νόημα να κρατάμε τα μέτρα αν δεν γίνονται τεστ και δεν ελέγχεται το περιβάλλον εκείνων που θα βρεθούν θετικοί.

Πολίτες και Πολιτεία πρέπει να συνεργαστούν. Δεν έχει νόημα ο ένας χωρίς τον άλλον. Δεν έχει νόημα οι πολίτες να κρατούν τα μέτρα αν η Πολιτεία δεν κάνει τη δουλειά της. Όπως και δεν έχει νόημα να κάνει η Πολιτεία τη δουλειά της χωρίς να τηρούν τα μέτρα οι πολίτες. Επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό πως σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί. Δεν υπάρχουν άμαχοι. Υπάρχουν μόνο θύτες και θύματα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η αμέλεια είναι βαρύτατη. Γιατί ένας μπορεί να κάνει ζημιά σε πολλούς. Ένας αρκεί για να κάνει τη διαφορά σε μία ολόκληρη περιοχή. Είναι οι γνωστές εστίες υπερμετάδοσης που βύθισαν στο πένθος την Ιταλία και την Ισπανία.

Θα ήταν τραγικό να μας βρει το άνοιγμα των σχολείων με τον ιό σε έξαρση. Θα ήταν τραγικό για την κοινωνία και την οικονομία μας. Το θέμα δεν είναι απλά υγειονομικό και οικονομικό. Έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής μας. Έχει να κάνει με δημοκρατικές ελευθερίες. Δεν είναι δυνατόν να τις διακινδυνεύουμε με ανεύθυνες συμπεριφορές. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας ενόψει των επισκέψεων των κατοίκων των πόλεων στα χωριά και τα νησιά τους τον Αύγουστο. Τυχόν διασπορά σε περιοχές με κενά στις υγειονομικές υποδομές θα έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Όλοι υποφέρουμε με τη μάσκα. Αλλά αξίζει τον κόπο να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη για ένα διάστημα. Αξίζει για να μη χαθούν ζωές, αξίζει για να μην υποβαθμιστεί και άλλο η ποιότητα ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments