Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2020: Στα μέσα Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά – Ποιοι θα δουν έκπτωση

ΕΝΦΙΑ 2020: Στα μέσα Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά – Ποιοι θα δουν έκπτωση
ΕΝΦΙΑ 2020: Πάνω από εφτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον νέο λογαριασμό όχι στα τέλη Αυγούστου αλλά στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έρθουν στα μέσα του Σεπτεμβρίου και αυτό σημαίνει πως η πρώτη δόση του λογαριασμού θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 εκείνου του μήνα ενώ η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Πάνω από εφτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όχι στα τέλη Αυγούστου αλλά στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος πάνω από 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια. Αυτό συμβαίνει διότι το 30% των «κουρεμένων» ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο που προκύπτει για τα ακίνητά τους περιορίζοντας την τελική επιβάρυνση.

Ποιοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο;

Όπως υπολογίζεται, και φέτος πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο. Και για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού ενώ θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις με πέρυσι. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων με την ΑΑΔΕ να μπαίνει σε διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με όσα δήλωσαν έως τις 28 Αυγούστου προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

Ισχύουν οι ίδιες μειώσεις φόρου που ίσχυαν το 2019

Μετά το «πάγωμα» της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας φθάνουν σε 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments