Οικονομία

Σταϊκούρας αναδρομικά: Πότε θα πληρωθούν στους συνταξιούχους

Σταϊκούρας αναδρομικά: Πότε θα πληρωθούν στους συνταξιούχους
Σταϊκούρας αναδρομικά: Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα χρήματά τους τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο
Σταϊκούρας αναδρομικά: Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα χρήματά τους τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Ο υπουργός ήταν φιλοξενούμενος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και δήλωσε ότι τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα πληρωθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα θα έχει φέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών. Δήλωσε, ωστόσο, πως ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι. Ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας, και επεσήμανε, ότι εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, περίπου 14 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όπως είπε «οφείλουμε να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα για πολλές διαφορετικές ανάγκες» κάτι για το οποίο «φροντίζει η ελληνική κυβέρνηση».

Τι αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή

Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη στη Βουλή, στην Ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα καταβάλει σε όλους τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά εφάπαξ μέσα στο 2020. Ωστόσο κάποια ποσά δεν καλύπτονται λόγω αυξημένου κόστους μιας και υπάρχουν για την κυβέρνηση οι προτεραιότητες της εθνικής ασφάλειας αλλά και των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυτήν την τροπολογία σήμερα στην Βουλή και αφορά δύο εκατομμύρια συνταξιούχους. Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το newsit.gr η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν καλύπτονται τα δώρα και οι επικουρικές

Υπογράμμισαν, δε, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα και για αυτό δεν καλύπτονται τα δώρα και οι επικουρικές. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία.

Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής, τόνισαν κύκλοι της κυβέρνησης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments