Άποψη

Θυέστειο δείπνο ετοιμάζουν για την Ελλάδα

Θυέστειο δείπνο ετοιμάζουν για την Ελλάδα
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την προοπτική η Ελλάδα να βρεθεί να συζητά την τουρκική ατζέντα υπό γερμανική καθοδήγηση. Αναρωτιέται αν η ελληνική πλευρά έχει λόγο να παρασυρθεί σε θυέστειο δείπνο όπου το μενού θα είναι η κυριαρχία της χώρας.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων ότι Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν σε διάλογο υπό γερμανική καθοδήγηση, γράψαμε για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία διαδικασία η οποία τελεί υπό τη διπλωματική αιγίδα του Βερολίνου. Η προοπτική να βρεθεί η Ελλάδα να συζητά την τουρκική ατζέντα που περιλαμβάνει από την… κυριαρχία νήσων μέχρι την αποστρατικοποίησή τους και από το αν θα ασκηθούν δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο μέχρι το πώς θα μοιραστούν οι πόροι της Ελλάδας δεν είναι απλά πιθανή, είναι βέβαιη. Όχι απαραίτητα υπό την έννοια ότι η ελληνική πλευρά θα δεχθεί να τα συζητήσει, αλλά ότι κινδυνεύει να βρεθεί σε ένα τραπέζι όπου αυτά θα τεθούν από την Τουρκία.

Ακόμα και αν αρνηθεί να συζητήσει περαιτέρω, όπως οφείλει και προφανώς θα κάνει, θα έχουν καταγραφεί ως ατζέντα η οποία τέθηκε και ας απορρίφθηκε. Το επόμενο βήμα θα είναι οι πιέσεις να συζητήσει κάποιο από αυτά ή έστω κάποιες πτυχές τους.

Και πάλι βέβαια θα αρνηθεί, ειδάλλως, όποιος μπει στη λογική να παζαρέψει εθνική κυριαρχία προφανώς κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με μομφή για εσχάτη προδοσία. Αλλά ποιος είναι ο λόγος να προσέλθει η Ελλάδα σε μία συζήτηση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να φανεί ότι νομιμοποιεί εμμέσως με την παρουσία της τις τουρκικές διεκδικήσεις; Αν το πλαίσιο του διαλόγου δεν είναι σαφώς και αυστηρά προκαθορισμένο, ότι θα αφορά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες, και η Ελλάδα δεχθεί να προχωρήσει σε αχαρτογράφητη διαδικασία, θα οδηγηθεί στον γκρεμό. Ακόμα και αν αποσαφηνιστεί ότι η συζήτηση αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, θα δεχθεί η Αθήνα να συζητά οριοθέτηση δίχως να έχει ασκήσει το δικαίωμά για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.;

Οι Γερμανοί δεν πρόκειται να πιέσουν την Τουρκία να εξορθολογίσει τις απαιτήσεις της και να συνομιλήσει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν.

Στην Ελλάδα θα ασκήσουν πίεση για να μη εφαρμόσει νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα προκειμένου να κατευνάσουν την Τουρκία. Ήδη ο γερμανικός Τύπος με δημοσιεύματα επιχειρεί να προκαταλάβει το πλαίσιο και να προεξοφλήσει ότι η Ελλάδα θα εξωθηθεί να κάνει «εκπτώσεις» στην κυριαρχία της! Αναφέρει η Süddeutsche Zeitung: «Επειδή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους, οι φρεγάτες των Τούρκων και των Ελλήνων ήρθαν επικίνδυνα κοντά. Η Καγκελάριος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυο εταίρων του ΝΑΤΟ αλλά προφανώς την τελευταία στιγμή.

Η Άγκυρα ανέβαλε προς το παρόν τις προκλητικές γεωτρήσεις της. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουν. Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη». Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε τις θέσεις της γερμανικής εφημερίδας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί ποτέ να συζητήσει για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και «να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της». Αυτά που γράφονται όμως είναι αποκαλυπτικά των γερμανικών προθέσεων. Σοβαρά, έχει λόγο η ελληνική πλευρά να παρασυρθεί σε θυέστειο δείπνο όπου το μενού θα είναι η κυριαρχία της χώρας;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments