Ελλάδα

Φλερτ στις διακοπές Die Welt: Η σεξουαλική επανάσταση του 1968 ξεκίνησε από τα καμάκια της Ρόδου

Φλερτ στις διακοπές Die Welt: Η σεξουαλική επανάσταση του 1968 ξεκίνησε από τα καμάκια της Ρόδου
Φλερτ στις διακοπές Die Welt: Η σεξουαλική επανάσταση του 1968 και η Ρόδος αποτελούν το αντικείμενο άρθρου στη γνωστή εφημερίδα.

Η σεξουαλική επανάσταση του 1968 και η Ρόδος αποτελούν το αντικείμενο άρθρου στη Die Welt όπου προτάσσεται ο ισχυρισμός «ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν όλα όσα μπορεί να σκεφθεί κανείς».

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να υμνείται η ελληνική προσφορά στις επιστήμες και τις τέχνες αλλά είναι η αλήθεια πως πρώτη φορά γίνεται σύνδεση της τεχνικής «greek καμάκι» με τη σεξουαλική επανάσταση του 1968. «Σας είναι σίγουρα καινούριο ότι η σεξουαλική επανάσταση και γενικά το κίνημα του 1968 ξεκίνησε από την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα από ένα νησί».

Όπως γράφει ο συντάκτης της εφημερίδας για το μακρινό πλέον 1968 που ήταν μια χρονιά – ορόσημο για τον κόσμο, «νόμιζα πως όλα ξεκίνησαν στην Καλιφόρνια, στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στο Γούντστοκ ή έστω στη Σορβόννη στο Παρίσι. Στην πραγματικότητα ήταν στη Ρόδο, όπως έμαθα από κάποιους γοητευτικούς μεγαλύτερους σε ηλικία, κυρίους». Η εκδοχή της εφημερίδας για το φλερτ των διακοπών αναφέρει πως η ιστορία αυτή ήταν από τα νιάτα τους και οι ηλικιωμένοι κύριοι της Ρόδου θεωρούν ότι άλλαξαν τον κόσμο. Ο συμπαθητικός κύριος ονόματι Τάκης o οποίος τότε εργαζόταν ως DJ τονίζει πως «ήμαστε εμείς με τα καμάκια, που απελευθερώσαμε την κοινωνία».

Ο Μάης του 1968

Ο όρος «Μάης του 196», γνωστός και ως Γαλλικός Μάης, περιγράφει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου – Ιουνίου του 1968. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις των Γάλλων μαθητών και φοιτητών, επεκτάθηκαν με γενική απεργία των Γάλλων εργατών και τελικά οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση, που άρχισε να παίρνει διαστάσεις επανάστασης και οδήγησε στη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών από τον τότε πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ.

Και μπορεί τα γεγονότα να κατέληξαν σε πολιτική αποτυχία, αλλά είχαν τεράστιες κοινωνικές συνέπειες. Μπορεί να μην διήρκεσαν ένα μήνα, αλλά ο όρος «Μάης του 1968» έγινε συνώνυμο με την αλλαγή των κοινωνικών αξιών. Στη Γαλλία, θεωρείται ως σημείο – σταθμός στην αμφισβήτηση του κατεστημένου (θρησκεία, πατριωτισμός, σεβασμός στην εξουσία) και σχετίζεται με τη μετάβαση από τον συντηρητισμό στις φιλελεύθερες ιδέες (ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, σεξουαλική απελευθέρωση).  Έτσι, στην Ευρώπη, αποτέλεσαν έμπνευση για παρόμοιους κοινωνικούς αγώνες αλλά και αφορμή για ρήξη ορισμένων κομματιών του σοσιαλιστικού κινήματος με τα παραδοσιακά κομμουνιστικά κόμματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments