Ελλάδα

Πρόσφυγες Ελαιώνας: Προσωρινή δομή προσφύγων προτείνει ο Δήμος Αθηναίων

Πρόσφυγες Ελαιώνας: Προσωρινή δομή προσφύγων προτείνει ο Δήμος Αθηναίων
Πρόσφυγες Ελαιώνας: Περιοχή «τράνζιτ» για πρόσφυγες στον Ελαιώνα εισηγήθηκε ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αστεγίας των ανθρώπων αυτών.

Προσωρινή δομή για πρόσφυγες δίπλα στην ήδη υπάρχουσα δομή αιτούντων άσυλο του Ελαιώνα σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων μαζί με συναρμόδιους φορείς. Στόχος τους να αποσυμφορηθεί η Πλατεία Βικτωρίας και να σταματήσει η συνήθεια του να φτάνουν στην Πλατεία από τα νησιά οι πρόσφυγες, που ήδη έχουν πάρει άσυλο, και να διαβιούν εκεί. Η πρόθεση του Δήμου Αθηναίων να οργανώσει μια τέτοια δομή ανακοινώθηκε από την εντεταλμένη για το Προσφυγικό δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας, Μελίνα Δασκαλάκη κατά τη διάρκεια Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κ. Δασκαλάκη δεν ανακοίνωσε το πού χωροθετείται αυτή η δομή, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αφορά έκταση 3 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και βρίσκεται δίπλα στον οργανωμένο καταυλισμό του Ελαιώνα.

Η Μελίνα Δασκαλάκη μίλησε για την ιδέα αυτής της δομής απαντώντας στα επικριτικά εναντίον της σχόλια ότι χαρακτήρισε υποκινούμενες από την Χρυσή Αυγή διαμαρτυρίες κατοίκων στην Πλατεία Βικτωρίας. Η κ. Δασκαλάκη δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην διαμάχη και είπε πως ο Δήμος οφείλει να συμβάλει σε μια οριστική λύση του προβλήματος. Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Το πρόβλημα της Πλατείας Βικτωριας είναι ότι έχει εμπεδωθεί μια συνήθεια να πηγαίνουν εκεί όλοι οι πρόσφυγες με το που φτάνουν στον Πειραιά. Σκεφτήκαμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την Αστυνομία και όλους τους συναρμόδιους φορείς και υποβάλαμε την πρόταση του Δημάρχου η οποία έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από όλους. Θα δημιουργήσουμε μια δομή τράνζιτ που θα εξυπηρετεί την ανάγκη που φέρνει όλον αυτόν τον κόσμο να παραμένει στην Πλατεία Βικτωρίας.

Την ανάγκη να βρουν πού θα πάνε και την ανάγκη της πολύ προσωρινής αστεγίας που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο πληθυσμό. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν έχει τα χαρακτηριστικά αστεγίας που έχουν άλλοι, δεν έμειναν άστεγοι από φτώχεια αλλά από την στιγμή που πήραν άσυλο και μέχρι να ενταχθούν στα άλλα προγράμματα στέγασης και προετοιμασίας για εργασία. Εφόσον οι ροές ελεγχθούν από την πλευρά του Υπουργείου, το πρόβλημα της Πλατείας Βικτωρίας θα λυθεί οριστικά”.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, την οργάνωση του χώρου των 3 στρεμμάτων που παραχωρεί ο Δήμος Αθηναίων θα την αναλάβει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Στον χώρο αυτό, θα τοποθετηθούν έως 500 κρεβάτια, ενώ η στέγαση των προσφύγων υπολογίζεται ότι θα επιτρέπεται για λίγες ημέρες μέχρι να βρεθεί στέγαση σε αυτά τα άτομα, να αποκτήσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και να ενταχθούν σε προγράμματα ένταξης ή να βρουν κάποια εργασία. Βέβαια, το πώς ο χώρος αυτός θα επαρκέσει να καλύψει τέτοιες ανάγκες δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Όπως ξεκάθαρο δεν είναι ούτε και το πώς θα πεισθούν οι πρόσφυγες να μετακομίσουν στην Πλατεία Βικτωρίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments