Άποψη

Μειώσεις, περικοπές, απορρυθμίσεις, η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της

Μειώσεις, περικοπές, απορρυθμίσεις, η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της
Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την κρίση που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση, «πνίγοντας» οικονομικά τους πολίτες.

Η κυβέρνηση δεν θα δώσει τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ που επιδίκασε το ΣτΕ για αναδρομικά των συνταξιούχων θα δώσει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο δεν έδωσε τη 13η σύνταξη που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία την είχε βαφτίσει προεκλογικό φιλοδώρημα. Αλλά δεν έδωσε ούτε το επίδομα στο τέλος του 2019 γιατί, είπε, «τα λεφτά τα είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το επίδομα».

Γενικότερα η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την κρίση του κορωνοϊού για να ανατρέψει το εργασιακό πλαίσιο και να διαμορφώσει συνθήκες περαιτέρω μείωσης των μισθών. Στην ουσία επιδοτεί τους εργοδότες με τις περικοπές των εργαζομένων. Η ίδια όμως δεν κάνει τίποτε για να ενισχύσει τη μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Παρότι ξοδεύει από το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ τα  χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιούργησε, είναι σχεδιασμένα στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων και των ισχυρών παικτών της αγοράς.

Η μεσαία τάξη νιώθει εξαπατημένη γιατί η βελτίωση που περίμενε, δεν ήλθε.

Αφήνουν από έξω τις μικρές επιχειρήσεις, χωρίς πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αβοήθητες και αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία. Δεν είναι τυχαίο ή από κακούς υπολογισμούς, είναι ο σχεδιασμός της μείωσης του πλήθους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότερο οι μεγάλοι του κάθε χώρου. Εάν οι ψηφοφόροι εκτός από καταναλωτές τηλεοπτικής προπαγάνδας και πονηροί πελάτες κομματικών δικτύων ήταν και πολίτες θα έπρεπε να τα περιμένουν αυτά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να μην εκπλήσσονται τώρα.

Η νεοφιλελεύθερη ΝΔ είχε αποκαλύψει αν όχι το ακριβές της πρόγραμμα, σίγουρα το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο επρόκειτο να κινηθεί. Ως προς αυτό ήταν τίμια. Βέβαια συνόδευε τις «δεσμεύσεις» με υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών θα βελτιωθεί και άλλα ηχηρά. Οι πονηροί ψηφοφόροι αφού τους βοήθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιδοματική πολιτική, εξαντλώντας τη μεσαία τάξη, ψήφισαν ΝΔ. Η μεν μεσαία τάξη νιώθει εξαπατημένη γιατί η βελτίωση που περίμενε, δεν ήλθε.

Διαπιστώνει τώρα ότι η μείωση της φορολογίας είναι ένας παράγοντας αλλά δεν είναι καθοριστικός γιατί ευνοεί πολύ περισσότερο τους μεγάλους μαζί με το υπόλοιπο πλέγμα. Οι δε εργαζόμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι διαπιστώνουν ότι σταδιακά χάνουν και αυτά τα επιδόματα που τους έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μπορούν να είναι ικανοποιημένοι γιατί δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ που ο Παππάς μιλούσε για μαγαζιά και ατζέντες. Μόνο που ξέρουν πολύ καλά ότι ο Παππάς μιλούσε όπως μιλάνε όλοι οι πολιτικοί. Το επόμενο στάδιο θα είναι να παραδεχθούν την αβελτηρία τους και να αναζητούν αλλού προστασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments