Ελλάδα

Έκθεση ΑΠΘ κορωνοϊός: Τέλος Αυγούστου προβλέπεται αύξηση των κρουσμάτων

Έκθεση ΑΠΘ κορωνοϊός: Τέλος Αυγούστου προβλέπεται αύξηση των κρουσμάτων
Έκθεση ΑΠΘ κορωνοϊός: Πάντως, αν τηρηθούν ευλαβικά από όλους τα ισχύοντα μέτρα, τότε ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί.

Αποθαρρυντική είναι η έκθεση του ΑΠΘ αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων τον Αύγουστο, με τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη να προτείνει μέτρα που δεν θα έπλητταν την τουριστική κίνηση.

Μερικά από αυτά τα μέτρα είναι η καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, ο περιορισμός του συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καθώς σε άλλους κλειστούς χώρους. Σκοπός ο περιορισμός της πανδημίας στη χώρα μας μέσα στον Αύγουστο. Βέβαια, αν τηρηθούν ευλαβικά από όλους τα ισχύοντα μέτρα, τότε ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί.

«Ο περιορισμός τόσο του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου, αλλά και της αυξητικής τάσης που αναμένεται μετά το τέλος Αυγούστου, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)» , επισημαίνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ακολουθούν αναλυτικά όσα προτείνει: 

  • Τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού).
  • Την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και η μη τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.
  • Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
  • Τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά και να παρακολουθηθεί η εφαρμογή τους από όλους. Τα πρόστιμα για τη μη εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα (σε αντιστοιχία με άλλες χώρες του εξωτερικού).
  • Τη διατήρηση του υψηλού βαθμού ανίχνευσης των φορέων κορωνοϊού στη χώρα και τη μείωση του χρόνου ταυτοποίησης των θετικών στον ιό.

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου για τον περιορισμό των ροών ασυμπτωματικών/ προσυμπτωματικών φορέων με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ταυτοποίησης του ιού. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσει τον κορωνοϊό γεννητικά (με τεχνική RT-PCR) σε λιγότερο από 24 ώρες.

Επίσης, είναι αναγκαία η συνεχής επανεξέταση της κατάστασης με βάση την καθημερινή επιδημιολογική εικόνα, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα. Να σημειωθεί πως τη μελέτη εκπόνησε  ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments