Ελλάδα

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο παρακολούθησε τη Βίκυ Σταυροπούλου ως Λυσιστράτη

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο παρακολούθησε τη Βίκυ Σταυροπούλου ως Λυσιστράτη
Επίδαυρος: Η παράσταση Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και πρωταγωνίστρια τη Βίκυ Σταυροπούλου ανέβηκε χθες στο αρχαίο θέατρο με χιλιάδες θεατές και πολλούς ανθρώπους του θεάτρου να δίνουν το παρών.

Λίγες είναι πια οι παραστάσεις που ανεβαίνουν αυτό το καλοκαίρι και ο κόσμος των τεχνών δεν χάνει ευκαιρία να επισκεφθεί την Επίδαυρο για να απολαύσει μαζί με άλλους θεατές τα θεατρικά έργα που ανεβαίνουν εκεί. Χθες 31 Ιουλίου η παράσταση Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου με πρωταγωνίστρια τη Βίκυ Σταυροπούλου μαζί με άλλους άξιους πρωταγωνιστές του θεάτρου, τη Βίκυ Βολιώτη, τη Στεφανία Γουλιώτη, τον Νίκο Ψαρρά, ανέβηκε στην Επίδαυρο με χιλιάδες θεατές που καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές που πήραν μέρος. Ανάμεσα στους θεατές ήταν όλο σχεδόν το ελληνικό θέατρο που δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Επίδαυρο για ένα κλασσικό έργο του Αριστοφάνη.

Με Λυσιστράτη το Εθνικό στην Επίδαυρο

Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411 π.Χ. Μια χρονιά που η πόλη–κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι οχυρωμένοι στη Δεκέλεια επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους. Εντός των τειχών η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου, και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια του 411 π.Χ., μεταφέροντας τη γυναίκα, από τον «Οίκο» στο «Δήμο» όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες, και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν στο σπίτι αλλά και στην πόλη της. Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία». Και κάπως έτσι ο Αριστοφάνης μέσω της κωμωδίας του κλείνει το μάτι στην πολιτική, προτείνοντας μια λύση που βρίσκεται «έξω από τα καθιερωμένα».

Οι συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης / Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος /Σκηνικά/Κοστούμια: Άγγελος Μέντης /Μουσική: Κατερίνα Πολέμη/Κίνηση: Αμάλια Μπένετ /Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος /Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη

Διανομή (αλφαβητικά): Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Μάνος Βαβαδάκης, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Ελευθερία Πάγκαλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πατσιάνη, Βίκυ Σταυροπούλου, Αναστασία Σφενδυλάκη, Νίκος Ψαρράς. Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politismos/ethniko-theatro-lysistrati-stin-epidayro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments