Άποψη

Πενταμελής επιτροπή καπέλο στους υπουργούς

Πενταμελής επιτροπή καπέλο στους υπουργούς
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτροπή που θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των 72 δις ευρώ και ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει από το blog του στο pagenews.gr για τις δυο κυβερνήσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία πενταμελή επιτροπή που θα έχει την ευθύνη συνολικά για την διαχείριση των 72 δις ευρώ που είναι τα χρήματα που αναλογούν στην χώρα από το ταμείο Ανάκαμψης και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027.  Το ποσό των 72 δις θα διατεθεί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά και την ύφεση του κορωνοϊού στο πλαίσιο που θα βάλει το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη. Ακολούθως θα εξειδικευτεί και θα γίνει κυβερνητική πολιτική από την πενταμελή επιτροπή που θα έχει υπό την εποπτεία της ολόκληρη δομή, που θα εξαπλώνεται οριζόντια σε όλα τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία.

Στην πενταμελή αυτή επιτροπή θα μετέχουν κυβερνητικά στελέχη στο επίπεδο του υφυπουργού με πρώτο τον φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη Θεόδωρο Σκυλακάκη, γνωστό για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του και τον Άκη Σκέρτσο, γνωστό ως άνθρωπο των τραπεζιτών. Με αυτό τον τρόπο και καθώς θα αναφέρονται απευθείας στον πρωθυπουργό, αντιπαρέρχονται και στην πραγματικότητα μπαίνουν καπέλο στους υπουργούς, κυρίως, Οικονομικών, Ανάπτυξη, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Εργασίας και Τουρισμού.

Οι δυο κυβερνήσεις του Μητσοτάκη

Επιμένοντας και ενισχύοντας το επιτελικό κράτος ο πρωθυπουργός στην ουσία έχει δύο κυβερνήσεις, μία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και αποτελεί την κυβερνητική παράδοση της χώρας με περιορισμένες όμως αρμοδιότητες και μία που συγκροτεί το “επιτελικό κράτος” και με την οποία στη πραγματικότητα κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την στιγμή που τηρεί τα τυπικά δεν τίθεται θέμα συνταγματικής νομιμότητας (άλλωστε γι αυτό είναι εκεί ο κ. Γεραπετρίτης για να καταπατά το πνεύμα του Συντάγματος δίχως θα ξεπερνά το γράμμα), ωστόσο όλο και περισσότερο ανακύπτει ένα ζήτημα ουσιαστικής δημοκρατίας και αν η λαϊκή εντολή εξαντλείται στην ανάδειξη του εμπνευσμένου ηγέτη που σαν άλλος Μωυσής θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό μέσα από την έρημο… Έχει ενδιαφέρον αν τα πειράματα αυτής της κυβέρνησης με την ανοχή του πολιτικού και πνευματικού κόσμου διαμορφώσουν μία νέα κανονικότητα ή διαφορετικά τι θα αφήσει πίσω της αποχωρώντας…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments