Ειδήσεις

Αγωνία για την Αττική μετά τα 28 νέα κρούσματα – Υψηλός ο αριθμός σε ολόκληρη τη χώρα

Αγωνία για την Αττική μετά τα 28 νέα κρούσματα – Υψηλός ο αριθμός σε ολόκληρη τη χώρα
Ανησυχία στους ειδικούς για τη χαλάρωση και τη διασπορά.

Ο κορωνοϊός φαίνεται πως βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η νόσος κινείται με μεγάλη ταχύτητα στην Αττική καθώς από τα 77 νέα κρούσματα τα 28 εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή ανακοινώθηκαν ακόμη 19 κρούσματα στην Αττική και το Σάββατο άλλα τόσα! Μέσα δηλαδή, στις πρώτες τρεις ημέρες του μήνα, εντοπίστηκαν 66 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στην Αττική.

Με αυτά τα δεδομένα είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της «σοβαρής επιδημιολογικής κατάστασης», με τον Αύγουστο να εξελίσσεται σε έναν «καυτό» μήνα λόγω των εσωτερικών μετακινήσεων και των διακοπών που ξεκίνησαν ή θα ξεκινήσουν τις προσεχείς ημέρες για χιλιάδες Αθηναίους. Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση αξιολογούν τους επιδημιολογικούς δείκτες και ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν επιπλέον μέτρα, όπως το μειωμένο ωράριο χώρων διασκέδασης.

Σύψας: Αν το επιβάλει η κατάσταση, θα επαναφέρουμε τα SMS

Η εβδομάδα αυτή έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον καθηγητή Νίκο Σύψα να αναφέρει πως αρκετά μέτρα είναι πλέον στο τραπέζι, μεταξύ αυτών ακόμη και η επαναφορά των SMS. «Δεν σας κρύβω ότι έχουμε μία σημαντική ανησυχία. Δεν θέλω να σπείρω πανικό, όμως η ανησυχία είναι έντονη για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την τελευταία εβδομάδα. Στο τραπέζι είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των ηλικιωμένων. Αν το επιβάλει η κατάσταση τότε θα επιβληθεί ένας περιορισμός μετακίνησης μέσω SMS. Υπάρχουν κι άλλα μέτρα πάνω στο τραπέζι που θα εξεταστούν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Για τον καθηγητή, το μείζων πρόβλημα είναι τα ενδογενή κρούσματα και εξήγησε πως η αύξηση οφείλεται τόσο στην χαλαρότητα που επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι, αλλά και στα φαινόμενα συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και άλλες εκδηλώσεις. «Αυτή τη στιγμή είναι σαν να πατάμε σε ένα λεπτό κομμάτι που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή. Και φοβάμαι πως μπορεί στο τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνέπειες της συμπεριφοράς πολιτών προ δύο εβδομάδων, με τα πανηγύρια, την χαλαρότητα και τους συνωστισμούς. Τα αστικά κέντρα είναι εκεί που εστιάζουμε, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού», είπε.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα, με το σύνολο πλέον να ανέρχεται σε 4.737. Το ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει είναι πως τα κρούσματα «μοιράζονται» σε 14 διαφορετικούς Νομούς της χώρας. Αναλυτικά:

  • οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • είκοσι οκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Εβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στον γάμο της Αλεξανδρούπολης,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης,
  • επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης,
  • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. Επίσης, χθες καταγράφηκαν άλλοι δύο θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού, με τον απολογισμό να φτάνει πλέον τους 210. 67 (32,1%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments