Ελλάδα

Τζαβέντ Ασλάμ: Σήμερα κρίνεται αν θα πάρει πολιτικό άσυλο – Κύμα συμπαράστασης στο αίτημά του

Τζαβέντ Ασλάμ: Σήμερα κρίνεται αν θα πάρει πολιτικό άσυλο – Κύμα συμπαράστασης στο αίτημά του
Τζαβέντ Ασλάμ: Ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας μετά από εικοσιπέντε χρόνια στην Ελλάδα διεκδικεί να πάρει πολιτικό άσυλο. Η αίτησή του εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό σήμερα. Πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης στον αγωνιστή Τζαβέντ Ασλάμ από κόμματα, βουλευτές, αντιρατσιστικές κινήσεις, καλλιτέχνες και συνδικάτα.

Σήμερα εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό το αίτημα του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας, Τζαβέντ Ασλάμ για πολιτικό άσυλο. Πρωτοφανής είναι η συμπαράσταση στο αίτημα του κ. Ασλάμ, ή του Τζαβέντ όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι εκατοντάδες άνθρωποι από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που δηλώνουν τη στήριξή τους.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ που ζει 25 χρόνια στην Ελλάδα και μαζί με την μάχη της επιβίωσης δίνει αγώνα  για τη συνύπαρξη ντόπιων και μεταναστών, είναι γνωστός για τη δράση του στο αντιρατσιστικό και εργατικό κίνημα πολλά χρόνια τώρα. Έτσι την Πρωτοβουλία για πολιτικό άσυλο στον Τζαβέντ Ασλάμ στηρίζει ένα εντυπωσιακό σε εύρος φάσμα πολιτικών δυνάμεων που μαζί με καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα ζητούν να του δοθεί πολιτικό άσυλο.

Η πρωτόγνωρη για υπόθεση ασύλου κινητοποίηση στήριξης του Τζαβέντ Ασλάμ περιλαμβάνει βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη κομμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΜέΡΑ25, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, εκπροσώπους του εργατικού κινήματος και των συνδικάτων, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέλη του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ που διαμένει επί 25 χρόνια στην Ελλάδα είναι το κόκκινο πανί για την κυβέρνηση του Πακιστάν και συνακόλουθα για την πακιστανική πρεσβεία στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό σε πρόσφατη εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, η φωτογραφία και το όνομα του Τζαβέντ Ασλάμ βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της πακιστανικής πρεσβείας στην Ελλάδα στα ουρντού και στα αγγλικά, με τη σημείωση ότι πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο καταζητούμενο Πακιστανό σε ελληνικό έδαφος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας κινδυνεύει με απέλαση. Ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην αποκάλυψη της υπόθεσης απαγωγής 28 Πακιστανών στην Ελλάδα το 2005 τον έχει φέρει σε σύγκρουση με το πακιστανικό κράτος, το οποίο εξακολουθεί να τον διώκει. Η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του αγώνα του κατά της διαφθοράς στην πακιστανική πρεσβεία στην Αθήνα, όπως αναφέρει άρθρο για το θέμα στην ΕφΣυν. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος και όσοι τον στηρίζουν, αν απορριφθεί το αίτημά του και απελαθεί στο Πακιστάν, τον περιμένουν διώξεις και κινδυνεύει η ελευθερία του. 

Οι απαγωγές 28 Πακιστανών από το κέντρο της Αθήνας το 2005

Το καλοκαίρι του 2005, την περίοδο που μαίνονταν ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», έγιναν καταγγελίες από 28 Πακιστανούς ότι απήχθησαν από το κέντρο της Αθήνας και ανακρίθηκαν από μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας. Ο Τζαβέντ Ασλάμ είχε πρωτοστατήσει τότε με τη στήριξη της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001, στο να αναδειχθεί το γεγονός και να δικαιωθούν τα θύματα.

Από τότε ο Τζαβέντ Ασλάμ είχε συρθεί στα δικαστήρια (μέχρι Άρειο Πάγο) με κατηγορίες της πακιστανικής πρεσβείας για παράνομη διακίνηση ανθρώπων, και με την απειλή της απέλασης. Έφτασε να συλληφθεί με σήμα της Ιντερπόλ το 2007, αλλά να αφεθεί ελεύθερος μετά από ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης. Στη συνέχεια δικαιώθηκε σε όλες τις δικαστικές του περιπέτειες καθώς όλα τα δικαστήρια, και ο Άρειος Πάγος, απέρριπταν το αίτημα έκδοσής του στο Πακιστάν.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ και η πακιστανική κοινότητα στο πλευρό των πληγέντων σε Μάτι και Μάνδρα

Η δράση του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας δεν σταματάει στην υπόθεση των απαγωγών. Όσοι τον στηρίζουν, θυμούνται τους αγώνες του ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Βρίσκεται κοντά στους ομοεθνείς του όταν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, όταν αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές από τις Αρχές.

Εμβληματικές παραμένουν οι δράσεις αλληλεγγύης που οργάνωσε η πακιστανική κοινότητα στους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα. Μετά τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα τα ΜΜΕ εκθειάζουν την συνεισφορά της πακιστανικής κοινότητας η «Ενότητα» που έσπευσε να βοηθήσει άμεσα τους κατοίκους της περιοχής δίνοντας μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης ντόπιων και μεταναστών.

Δηλώσεις στήριξης στη συνέντευξη τύπου

Όπως είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου στη συνέντευξη τύπου για το θέμα «γνωρίσαμε τον Τζαβέντ το 2005 όταν κατήγγειλε τις απαγωγές των συμπατριωτών του. Από τότε αναπτύχθηκε ένα μίσος από τη μεριά της πακιστανικής πρεσβείας απέναντί του. Ο Τζαβέντ είναι εδώ 25 χρόνια. Έχει οικογένεια. Παιδί που δικαιούται ιθαγένεια. Αλλά κυρίως είναι ένας άνθρωπος που οργανώνει τους Πακιστανούς μετανάστες. Έγινε πρόσφυγας αφού ήρθε στην Ελλάδα επειδή έκανε αγώνες. Αν γυρίσει στο Πακιστάν θα κινδυνεύσει. Κάθε λέξη της Συνθήκης της Γενεύης είναι υπέρ του Τζαβέντ».

Ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ. Α., Θανάσης Καμπαγιάννης θύμισε στην ίδια συνέντευξη ότι ο κ. Ασλάμ ήταν μάρτυρας στη δίκη και τόνισε ότι «ο Τζαβέντ δίνει μάχη για τη συνύπαρξη και την αρμονική συμβίωση ντόπιων και μεταναστών και γι’ αυτό παλεύει μέσα από το μαζικό κίνημα ενάντια στις ναζιστικές επιθέσεις. Γι’ αυτό υπήρξε μάρτυρας στη δίκη της Χ.Α, ενώ ο Μιχαλολιάκος συναντήθηκε με τον Πακιστανό Πρέσβη προκειμένου να τονίσουν μεταξύ άλλων την απέχθειά τους προς τον Τζαβέντ».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ θύμισε τον καθοριστικό ρόλο της Πακιστανικής Κοινότητας και του Τζαβέντ Ασλάμ στους εργατικούς αγώνες και το αντιφασιστικό κίνημα, αναφερόμενος στις μάχες στη Μανωλάδα, στα εργοστάσια της Γενική Ανακύκλωση ΑΕ και Κ.Γεωργίου, στον Αγ.Παντελεήμονα.

Ευρωβουλευτές, καλλιτέχνες και η δήλωση του Βασίλη Βασιλικού

Με επιστολή τους, ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των σοσιαλδημοκρατών ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει «στην μόνη πραγματικά ευρωπαϊκή επιλογή. Την παραχώρηση ασύλου σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή κατά της ζωής και της ελευθερίας του εξαιτίας διώξεων που δείχνουν ξεκάθαρα πως είναι εκδικητικές και προσχηματικές».

Πολλοί καλλιτέχνες δηλώνουν τη στήριξή τους. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε τον Παντελή Βούλγαρη, τον Φοίβο Δεληβοριά, την Ιωάννα Καρυστιανη, τον Βασίλη Κουκαλάνι, την Άννα Χατζησοφιά, τον Αργύρη Ξάφη.

Θέση πήρε και η συγγραφέας Μάρω Δούκα, η οποία σε ανάρτησή της στο Facebook αναφερόμενη σε δημοσιογράφους που βάλλουν εναντίον του Τζαβέντ Ασλαμ ανέφερε χαρακτηριστικά: « Βάλλουν εναντίον του επειδή είναι ένας μετανάστης μάχιμος πολίτης και όχι ένας μετανάστης άβουλος και δούλος. Διότι βέβαια άλλο να είσαι νομοταγής και άλλο να είσαι άφωνος».

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός σε επιστολή του αφού θυμίζει τους αγώνες του Τζαβέντ Ασλάμ καταλήγει λέγοντας: «Ελπίζω η Τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου να τιμήσει με την απόφασή της τον αιτούντα, διαψεύδοντας έτσι τον συνειρμό που προκαλεί ειδικά αυτή η μέρα (4 Αυγούστου) σε εμάς.

Το κείμενο στήριξης της Πρωτοβουλίας Άσυλο στον Τζαβέντ Ασλάμ

Ο Τζαβέντ Ασλάμ ήρθε στην Ελλάδα πριν από 24 χρόνια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη χώρα του. Παράλληλα με τον αγώνα για επιβίωση είναι και παραμένει στην πρώτη γραμμή των αγώνων της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» για τη διεκδίκηση και την επίλυση μεταναστευτικών αιτημάτων.

Στην καμένη Πάρνηθα, στην πλημμυρισμένη Μάνδρα, στο Μάτι και στον Μαραθώνα, ο Τζαβέντ και η κοινότητα είναι εκεί! Στη Μανωλάδα, στα εργοστάσια, σε όλες τις κοινωνικές και εργατικές διεκδικήσεις, ο Τζαβέντ και η κοινότητα είναι εκεί.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και στέκεται στο πλευρό του πατέρα του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες νεαρού συμπατριώτη του, Σαχζάτ Λουκμάν.

Για όσους/όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο τρία πράγματα είναι αυτονόητα

1. Στο Πακιστάν η ζωή του Τζαβέντ Ασλάμ κινδυνεύει

2. Η στοχοποίηση και ο διωγμός του από το κράτος του Πακιστάν είναι αδιαμφισβήτητα. Το αίτημα απόδοσης πολιτικού ασύλου είναι νομικά και ηθικά απόλυτα τεκμηριωμένο

3. Σε αυτόν τον αγώνα η υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τον Τζαβέντ Ασλάμ, την οικογένειά του και την Πακιστανική Κοινότητα είναι δεδομένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments