Ελλάδα

Τζεμαλή Μηλιαζήμ: Συνέντευξη με τον δάσκαλο ειδικής αγωγής που διώκεται γιατί είναι ενάντια στον ρατσισμό

Τζεμαλή Μηλιαζήμ: Συνέντευξη με τον δάσκαλο ειδικής αγωγής που διώκεται γιατί είναι ενάντια στον ρατσισμό
Τζεμαλή Μηλιαζήμ: Ο δάσκαλος ειδικής αγωγής μιλάει στο pagenews.gr για την πειθαρχική δίωξη που αντιμετωπίζει εξαιτίας δύο αναρτήσεων στο Facebook υπέρ των προσφύγων - Πλήθος αντιδράσεων από φορείς, σωματεία, βουλευτές, πανεπιστημιακους.

Κύμα συμπαράστασης εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού Τζεμαλή Μηλιαζήμ από σωματεία, φορείς, αντιρατσιστικές οργανώσεις, αλλά και βουλευτές διάφορων πολιτικών κομμάτων. Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ είναι ο δάσκαλος ειδικής αγωγής στην Ξάνθη που μετά από δεκαπέντε χρόνια στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού, έφτασε να κατηγορηθεί από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, για ανάρμοστη και αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας.

Ο λόγος; Δύο αναρτήσεις του στο Facebook με αντιρατσιστικό περιεχόμενο. Το βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο κατηγορείται μπορεί να επιφέρει ως ανώτερη ποινή την απόλυση.

Η πρωτοφανής αυτή πειθαρχική δίωξη, μιας και στη νομολογία δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ανάλογη περίπτωση που να αφορά αναρτήσεις στο Facebook, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Χθες 21 Ιουλίου, την ημέρα που ο Ξανθιώτης εκπαιδευτικός καλούνταν να καταθέσει το απολογητικό του υπόμνημα στην Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Σύνταγμα πραγματοποιούνταν συγκέντρωση αλληλεγγύης και διάβημα προς το ελληνικό κοινοβούλιο με αίτημα να παύσει η δίωξη του αντιρατσιστή εκπαιδευτικού.

Το αίτημα υπέγραφαν δεκάδες φορείς και σωματεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ΑΔΕΔΥ, την ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την Ελληνική ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, τις εκπαιδευτικούς του ΕΚΠΑ, την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, της Σοφία Σακοράφα, του Μπαράν Μπουρχάν, βουλευτή Ξάνθης με το ΚΙΝ.ΑΛ.

Οι βασικοί λόγοι της τόσο μεγάλης συμπαράστασης στο πρόσωπο του Τζεμαλή Μηλιαζήμ είναι δύο. Ο πρώτος αφορά το δικαίωμα όλων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων, να εκφράζουν ελεύθερα την πολιτική, κοινωνική, συνδικαλιστική τους άποψη χωρίς να ελέγχονται από τον προϊστάμενό τους για τις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο δεύτερος λόγος είναι το περιεχόμενο των αναρτήσεων του κ. Μηλιαζήμ. Η αναδημοσίευση άρθρων και ρεπορτάζ που φέρνουν στο φως τις συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα, ποινικοποιείται ως ανάρμοστη και αναξιοπρεπής συμπεριφορά.

Τι είπε ο δικηγόρος του εκπαιδευτικού, Γιάννης Πατζανακίδης

Όπως μας ανέφερε ο δικηγόρος του Τζεμαλή Μηλιαζήμ, Γιάννης Πατζανακίδης «μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κινήθηκε μόνη της, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια καταγγελία, άρα υποθέτουμε ότι έλεγξε το προφίλ του στο Facebook, και θεώρησε ότι δύο αναρτήσεις υπέρ των προσφύγων συνιστούν το συγκεκριμένο βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα που μάλιστα μπορεί να επιφέρει ως ανώτερη ποινή την απόλυση».

Ενώ προσθέτει «Για να αποδοθεί τέτοια κατηγορία σε υπάλληλο σημαίνει ότι αυτός έχει προβεί σε κάποιο πολύ σοβαρό παράπτωμα, όπως έγκλημα κατά της ζωής ή δωροδοκία, που συνεπάγεται πρόβλημα στην ίδια τη λειτουργία της υπηρεσίας. Σε καμία περίπτωση οι αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η έκφραση πολιτικής άποψης δεν συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά». «Πρόκειται για δίωξη από κρατική αρχή σε έναν εκπαιδευτικό γνωστό για την πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική του δράση»

Μιλήσαμε με τον Τζεμαλή Μηλιαζημ για την δίωξή του, για τη δουλειά του εκπαιδευτικού, για τη ζωή σε μια κοινωνία που συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές θρησκείες, για το τι πιστεύει για τους πρόσφυγες.

Πότε ξεκινήσατε να εργάζεστε ως εκπαιδευτικός;

Μετά τις σπουδές μου στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες στο ΠΑΜΑΚ, ξεκίνησα να εργάζομαι ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. Από το 2005 βρίσκομαι σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας, ξεκινώντας από τα Χανιά και κάνοντας στάση σε πολλές περιοχές της χώρας όπως και οι περισσότεροι αναπληρωτές συνάδελφοι.

Στην πραγματικότητα 15 χρόνια αναπληρώνω τον εαυτό μου σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, μιας και δεν έχουν γίνει ποτέ διορισμοί εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Τώρα περιμένουμε να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις 1500 ατόμων, που είναι πολύ λίγες σε σχέση με το σύνολο των συναδέλφων, και πιστεύω ότι αν όντως προχωρήσουν θα καταφέρω να διοριστώ μετά από τόσα χρόνια.

Πόσα χρόνια υπηρετείτε στην Ξάνθη και ποια είναι τα καθήκοντά σας;

Εδώ βρίσκομαι περίπου πέντε χρόνια, και έχω δουλέψει στην πόλη και στα γύρω χωριά. Κάθε χρόνο υπηρετώ σε τρία ή τέσσερα σχολεία στα τμήματα ένταξης παιδιών με αναπηρία. Τα παιδιά υποστηρίζονται από τον εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον. Είναι μία σύνθετη δουλειά γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με το παιδί αλλά με ένα πλέγμα σχέσεων που πρέπει να δημιουργήσεις με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς τους συμμαθητές του παιδιού με τη διαφορετικότητα. Είναι μία καθημερινή προσπάθεια να χτίσεις αυτές τις σχέσεις για να έχεις αποτελέσματα.

Όταν μάθατε ότι διώκεστε για ανάρμοστη και αναξιοπρεπή συμπεριφορά πως αισθανθήκατε; Στην αρχή σκέφτηκα ότι μου έκαναν πλάκα. Δεν το πίστευα. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, όπως και των συναδέλφων μου και του διευθυντή μου. Το έμαθα όταν άνοιξαν τα σχολεία μετά την καραντίνα και στην αρχή δεν ήξερα καν που βασιζόταν η δίωξη. Με ενημέρωσαν ότι καλούμαι σε ανωμοτί εξέταση στο πλαίσιο διεξαγωγής προκαταρκτικής εξέτασης στις 5 Ιουνίου 2020. Εκεί έμαθα τον λόγο για τον οποίο κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία, για δύο αναρτήσεις στο Facebook.

Τι συνέβη στην προκαταρτική εξέταση;

Το πόρισμα του ενεργούντος την προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν και ο διευθυντής και η υποδιευθύντρια του σχολείου στο οποίο υπηρετώ, αναφέροντας τιμητικά λόγια ως προς τον τρόπο άσκησης των εκπαιδευτικών μου καθηκόντων αλλά και την συμπεριφορά μου ήταν απαλλακτικό. Δεδομένου ότι το πόρισμα ήταν απαλλακτικό ανέμενα ότι η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, που είχε την αρμοδιότητα, θα έθετε στο αρχείο την υπόθεση. Αντ’ αυτού κλήθηκα σε απολογία με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς.

Είναι ανάρμοστο ένας εκπαιδευτικός να μιλάει υπέρ των προσφύγων;

Σίγουρα όχι. Ευτυχώς οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί όχι μόνο μιλάνε αλλά κάνουν προσπάθειες να ενταχθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην κοινωνία. Τι άλλο μπορεί να κάνει ένας δάσκαλος αν όχι αυτό. Να αγωνίζεται για να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, για να τους μαθαίνει να σέβονται όλους τους ανθρώπους ακόμα κι αν διαφέρουν μεταξύ τους, να αγκαλιάζει τα ίδια και τους γονείς τους για μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία. Την κάνουμε αυτή την προσπάθεια και με την καθημερινή μας δράση μέσα και έξω από την τάξη αλλά και συλλογικά με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών. Αυτοί οι αγώνες κρατάνε πολλά χρόνια και έχουν αποτελέσματα, όπως το να ανοίξουν τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα.

Στην Ξάνθη επίσης δίνουμε πολλούς αγώνες καθημερινά και είμαι και εγώ κομμάτι τους. Αγώνες για να έχουν τα παιδιά της μειονότητας ίσες ευκαιρίες, για να μην υπάρχουν γκέτο όπως το Δροσερό που ζουν οι Ρομά, για να ζήσουν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε στρατόπεδα, για να μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να ζήσουν χωρίς όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.

Τι έχετε να πείτε για τη συμπαράσταση που εκδηλώνεται στο πρόσωπό σας και τι πιστεύετε ότι θα γίνει από δω και πέρα;

Η συμπαράσταση είναι πολύ μεγάλη και πολύ συγκινητική. Πλήθος σωματείων και φορέων αλλά και πολιτικοί από διαφορετικούς χώρους δηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι εκτός από τους δεκάδες χώρους , σωματεία εργαζομένων όπως η ΠΕΝΕΝ ή οι εργαζόμενοι στα Public αλλά και το σωματείο του Αγίου Σάββα έστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης. Τους ευχαριστώ και σίγουρα η στήριξη όλων είναι πολύτιμη. Η εντυπωσιακή αλληλεγγύη είναι που με κάνει να πιστεύω ότι όλο αυτό θα τελειώσει εδώ. Αλλά με κάνει να πιστεύω και κάτι άλλο. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι πιο δυνατή από ότι θέλουν να πιστεύουμε και οι προσπάθειες αυτή η αλληλεγγύη να φιμωθεί, είτε με πειθαρχικά, είτε με μηνύσεις, είτε με ξύλο από την αστυνομία θα πέσει στο κενό.

Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη, όπου διαμένει και τώρα με την οικογένειά του. Είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία για την πλούσια πολιτική, συνδικαλιστική και αντιρατσιστική του δράση. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του τοπικού διδασκαλικού συλλόγου, ήταν υποψήφιος δήμαρχος με την Ανταρσία στην Ξάνθη, είναι μέλος της ΚΕΕΡΦΑ.

Τις τελευταίες μέρες πολλοί έχουν μιλήσει για τον Τζεμαλή Μηλιαζήμ. Αξίζει να αναφέρουμε την ανάρτηση του Αντώνη Ρέλλα, σκηνοθέτη και ανάπηρου ακτιβιστή.

«Ο Τζεμαλή υπήρξε το πρώτο επίσημο θύμα της ναζιστικής βίας στη Θράκη, τον Σεπτέμβριο του 2012, καθώς δέχθηκε επίθεση από χρυσαυγίτες, ενώ αφισοκολλούσε με άλλους συντρόφους του ελάχιστα μέτρα από το κέντρο της Ξάνθης. Τον Ιανουάριο του 2018 καταθέτοντας στη δίκη της ΧΑ ως μάρτυρας της πολιτικής αγωγής, αναφορικά με τις θέσεις της εγκληματικής οργάνωσης για τα ανάπηρα άτομα, αναφέρθηκα και στον δάσκαλο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Τζεμαλή Μηλιαζήμ. Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ καλείται σε απολογία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την κατηγορία της ανάρμοστης και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, διότι «τόλμησε» να κοινοποιήσει δύο άρθρα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το περιεχόμενο των οποίων αφορά την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Η δίωξη σε βάρος του εκπαιδευτικού μάς αφορά ΟΛΕΣ, ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ. Κάτω τα χέρια από τον Τζεμαλή Μηλιαζήμ!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments