Διεθνή

Λιβύη: Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την ανάμιξη ξένων δυνάμεων

Λιβύη: Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την ανάμιξη ξένων δυνάμεων
Λιβύη: Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι εναντίον κάθε ξένης στρατιωτικής ανάμιξης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν το βράδυ της 4ης Αυγούστου, κάθε ξένη στρατιωτική ανάμιξη στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων και του ένοπλου προσωπικού ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, οι Λίβυοι θα πρέπει να ανοικοδομήσουν οι ίδιοι μια ενωμένη χώρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για τη Λιβύη με πολλούς ξένους ηγέτες τις προηγούμενες εβδομάδες και κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει «καμία νικήτρια πλευρά», σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν. Εξάλλου, ο Ο’ Μπράιεν τόνισε ότι οι προσπάθειες ξένων δυνάμεων να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα.

«Η Άγκυρα να σταματήσει να ανακατεύεται»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς κάλεσε, πριν από λίγες ημέρες, την Τουρκία να σταματήσει να «ανακατεύεται» στις υποθέσεις των αραβικών χωρών επικρίνοντας τα σχόλια που έκανε ο τούρκος υπουργός Άμυνας σχετικά με τη Λιβύη. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Τούρκος υπουργός επέκρινε τις ενέργειες των ΗΑΕ στη Λιβύη.

Τα ΗΑΕ, μαζί με την Αίγυπτο και την Ρωσία, στηρίζουν τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου μάχονται εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, την ώρα που η Τουρκία έχει αυξήσει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Δεν γίνεται διαχείριση των σχέσεων με απειλές και δεν χωράνε αποικιοκρατικές αυταπάτες στη σημερινή εποχή», έγραψε στο Twitter ο Γκαργκάς.

Θυμίζουμε πως η Τουρκία επέκρινε έντονα τις «κακοπροαίρετες» ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη. «Το Αμπού Ντάμπι κάνει κάποια πράγματα στη Λιβύη και τη Συρία. Όλα αυτά καταγράφονται. Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera.

«Πρέπει να ρωτήσουμε το Αμπού Ντάμπι από πού προέρχεται αυτή η εχθρότητα, αυτές οι κακές προθέσεις, αυτή η ζήλια», συμπλήρωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με την τουρκική μετάφραση της συνέντευξης αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Και να σημειωθεί πως οι δηλώσεις Ακάρ έγιναν την ώρα που η ένταση οξύνεται ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και του στρατάρχη Χάφταρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments