Οικονομία

Επιστροφές φόρου 2020: Σε χρόνο ρεκόρ καταβάλλονται φέτος από την ΑΑΔΕ

Επιστροφές φόρου 2020: Σε χρόνο ρεκόρ καταβάλλονται φέτος από την ΑΑΔΕ
Επιστροφές φόρου 2020: Φέτος οι φορολογούμενοι εισπράττουν άμεσα το ποσό που δικαιούνται.

Σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι είναι ο ρυθμός, με τον οποίο καταβάλλονται φέτος οι επιστροφές φόρου στους λογαριασμούς των δικαιούχων φορολογουμένων πολιτών.

Έτσι, μέχρι και το τέλος Ιουλίου, και για δηλώσεις, που υποβλήθηκαν οριστικά έως και τις 20 του ίδιου μήνα, είχαν πιστωθεί με τα ποσά των επιστροφών οι τραπεζικοί λογαριασμοί 509.000 φυσικών προσώπων, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 121 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη, στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οι φορολογούμενοι, που είχαν εισπράξει την επιστροφή φόρου, ήταν 364.000 και το συνολικό ποσό έφτανε στα 97 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, φέτος ήδη οι δικαιούχοι που πληρώθηκαν είναι αυξημένοι κατά 40% και το συνολικό ποσό κατά 20%.

Αιτία αυτού είναι η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, σύμφωνα με την οποία οι επιστροφές φόρου πληρώνονται από το Δημόσιο το πολύ σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για δύο λόγους, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ. Πρώτον, γιατί οι φορολογούμενοι εισπράττουν άμεσα την επιστροφή φόρου. Δεύτερον, διότι προλαβαίνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και γλιτώνουν το συμψηφισμό με τυχόν οφειλές από το συγκεκριμένο φόρο.

Ως 28 Αυγούστου 2020 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Θυμίζουμε πως παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως 28 Αυγούστου 2020 προβλέπει τροπολογία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η νέα παράταση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθούν πολίτες και επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Παράλληλα διευκολύνονται οι φοροτεχνικοί να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο που καλούνται να αντιμετωπίσουν λόγω των εκτάκτων συνθηκών της πανδημίας.

Και επίσης, υπενθυμίζεται ότι παραμένει το ποσοστό του 30% του εισοδήματος και έως 20.000 ευρώ δαπανών που πρέπει να πραγματοποιηθούν με «πλαστικό χρήμα», προκειμένου ο φορολογούμενος να αποφύγει το «πέναλτι» κατά την εκκαθάριση της δήλωσης. Αυτό αναφέρει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, διαπιστώθηκε, ειδικά στην καραντίνα, αύξηση της κατανάλωσης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οπότε καλύπτεται το συγκεκριμένο ποσοστό. Παράλληλα, ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων η απαλλαγή από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η απαίτηση προσκόμισης των αποδείξεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments