Οικονομία

Σε εκκρεμότητα 1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις

Σε εκκρεμότητα 1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις
Όσοι υποβάλουν δήλωση μέχρι τις 28 Αυγούστου θα πρέπει έως τις 31 του μηνός να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις.

Ένα εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις εκκρεμούν για να ολοκληρωθεί η φετινή διαδικασία υποβολής δηλώσεων. Μέχρι τις 28 Αυγούστου θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους, διαφορετικά από τις 29 του ίδιου μήνα η εφορία θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 28 Αυγούστου θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31 Αυγούστου να πληρώσουν “μαζεμένες” τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου και τις υπόλοιπες έξι δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του 2021. Ουσιαστικά όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τον Αύγουστο δήλωση θα πρέπει να πληρώσουν στα τέλη του ίδιου μήνα διπλή δόση, του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ειδικότερα:

  • Όσοι υπέβαλαν δήλωση τον Ιούλιο και πλήρωσαν τον φόρο εφάπαξ το ποσό της έκπτωσης 2% (δεν είχε ψηφισθεί ακόμα ο νόμος και δεν είχαν περάσει στο σύστημα Taxis οι αλλαγές) δεν το χάνουν. Η διαφορά θα συμψηφιστεί με επόμενες οφειλές εφόσον υπάρχουν, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ ή διαφορετικά θα επιστραφεί το ποσό στους φορολογουμένους.
  • Όσοι υπέβαλαν δήλωση τον Ιούλιο και πλήρωσαν την πρώτη δόση στα τέλη του Ιουλίου πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση στα τέλη Αυγούστου. Εφόσον επιθυμούν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ, θα έχουν έκπτωση 2%. Το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα και σε όσους πλήρωσαν κανονικά την πρώτη δόση να έχουν έκπτωση στα τέλη Αυγούστου για λόγους ισονομίας.
  • Όσοι υποβάλουν δήλωση εντός του Αυγούστου- έως 28 Αυγούστου 2020- θα πληρώσουν διπλή δόση το αργότερο στις 31 Αυγούστου. Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 2%.
  • Επιχειρήσεις: Όσες έχουν πληρώσει την πρώτη δόση θα πληρώσουν την επόμενη στα τέλη Αυγούστου. Όσες δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση μπορούν να το πράξουν στις 31 Αυγούστου με την καταβολή διπλής δόσης. Όσες υποβάλουν τον Αύγουστο τη δήλωση θα πληρώσουν στα τέλη του ίδιου μήνα διπλή δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 5.404.854 δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε 7.468.754 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Το 35,19% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα για 2.628.050 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,46 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 939 ευρώ.
  • Το 52,24% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 7.468.754 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 3.901.917 είναι μηδενικά.
  • Για το 12,57% των φορολογουμένων ή 938.787 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 304 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments