Πολιτική

ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Δένδιας και Σούκρι υπέγραψαν τη συμφωνία

ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Δένδιας και Σούκρι υπέγραψαν τη συμφωνία
ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Δένδιας και Σούκρι υπέγραψαν τη συμφωνία για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ραγδαίες εξελίξεις! Στο Κάιρο μετέβη αιφνιδιαστικά σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς όπως έγινε γνωστό, υπήρξε συμφωνία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Πριν από λίγο έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για τον καθορισμότης ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη.

Τη συμφωνία υπογράφουν ο Έλληνας ΥΠΕΞ, που μετέβη εσπευσμένα στο Κάιρο, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σαμέχ Σούκρι, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες του εκπροσώπου του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Αχμέντ Χαφέζ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ: «Μέρος της τελετής υπογραφής συμφωνίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας»

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες για τον κορωνοϊό. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο Σαμέχ Σούκρι, σύμφωνα με την αιγυπτιακή Al Ahram, επισήμανε πως οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο.

Ο Σούκρι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το skynewsarabia, μετά την υπογραφή, ότι η συμφωνία «επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές».

«Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία», πρόσθεσε, τονίζοντας η σχέση με την Ελλάδα είναι «παλιά και πολύ σημαντική για την Αίγυπτο».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». «Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, ως παρέκκλιση από τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Σούκρι.

Νίκος Δένδιας: Με την Αίγυπτο θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις

Από την άλλη πλευρά, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών» σε επίπεδο υπουργών. Όπως επισήμανε, η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων «δεν είναι νόμιμη».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις στην περιοχή σε συνεργασία με την Αίγυπτο».

Δείτε και βίντεο από τη στιγμή που «πέφτουν» οι υπογραφές για τη συμφωνία

​Να σημειώσουμε ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, από τους Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο. Η τελευταία επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είχε γίνει στις 18 Ιουνίου όταν υπήρξε ανταλλαγή προτάσεων από τις δύο πλευρές, με τις οποίες έληξε το τεχνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

Μετά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, τον Ιούνιο, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι: «Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα προς την Ελλάδα. Είναι μια χώρα που υπό την ηγεσία του Προέδρου Σίσι βλέπει, διαβάζει την πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με τον ίδιο τρόπο που τον διαβάζει και η Ελλάδα». Να υπενθυμίσουμε ακόμα πως στα μέσα Ιουλίου, σε συνέντευξή του, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα έκλεινε εντός του καλοκαιριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments