Άποψη

Η ΝΔ μπροστά στο ελληνοτουρκικό μνημόνιο

Η ΝΔ μπροστά στο ελληνοτουρκικό μνημόνιο
Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πέσει σε μια παγίδα που δεν μπορεί να ξεφύγει όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και επαφίεται στην καλή διάθεση του Ερντογάν και μόνο για να τα καταφέρει. Μόνο που αυτή δεν υπάρχει.

Το πάλαι ποτέ ακμαίο ΠΑΣΟΚ που έβαλε την σφραγίδα του στην μεταπολίτευση διαλύθηκε όταν υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και υπήγαγε την χώρα στον διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Με την απόφασή του αυτή αναίρεσε τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ακύρωσε τον σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό και πολιτικό του πυρήνα. Μία τέτοια “προδοσία” των αρχών και των αξιών του το κόμμα δεν την άντεξε και ο κόσμος του δεν του την συγχώρεσε. Αντίθετα η ΝΔ παρότι έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 18,7% με τον Αντώνη Σαμαρά άντεξε.

Ο νεοφιλελεύθερος πυρήνας του μνημονίου και η υποτέλεια έναντι “των συμμάχων ή εταίρων” δεν είναι έξω από το ιδεολογικό και πολιτικό DNA της δεξιάς, το αντίθετο. Αυτό που πλήρωσε το 2012 ήταν η ανερμάτιστη πολιτκή και οι κωλοτούμπες του Αντώνη Σαμαρά που από αντιμνημονιακός έγινε εν μία νυκτί μνημονιακός, όταν του είπαν ότι θα γίνει πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διασώθηκε παρότι εφάρμοσε μία πολιτική άκρως αντίθετη από τον αξιακό του πυρήνα γιατί προηγουμένως έκανε μία σκληρή σύγκρουση με την ΕΕ και την Γερμανία του Σόιμπλε. Μετέφερε το δίλημμα εντός ή εκτός ΕΕ στην κοινωνία και στη συνέχεια την απάλλαξε παίρνοντας εκείνος την δύσκολη απόφαση και κάνοντας την βρώμικη δουλειά.

Ουρά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη το ΚΙΝΑΛ

Έτσι όμως απενοχοποίησε και τα μνημόνια και άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της Δεξιάς στην πιο σκληρή οικονομική και πολιτική εκδοχή της. Το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να γκρινιάζει γιατί δεν καταλαβαίνει ότι η κοινωνία δεν θα του συγχωρήσει ποτέ ότι μεταξύ εναλλακτικών λύσεων πήρε την χειρότερη απόφαση για υπαγωγή στο ΔΝΤ. Επιπλέον ο κεντροαριστερός κόσμος όσο κι αν είναι απογοητευμένος δικαίως ή αδίκως με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν στέργει καθόλου ότι το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου έχει γίνει η ουρά της νεοφιλελεύθερης στα οικονομικά και ακροδεξιάς στα κοινωνικά και πολιτικά ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ότι όμως υπήρξαν τα μνημόνια για τα κόμματα ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ όπως κι αν αυτοπροσδιορίζονται σαν κεντροαριστερά ή σοσιαλδημοκρατικά είναι για την δεξιά ΝΔ τα εθνικά θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά. Όχι ότι τα στελέχη και κυρίως εκείνα που καθοδηγούνται από τον Αντώνη ΣΑμαρά εμφορούνται από τις πατριωτικές απόψεις που δηλώνουν ότι έχουν. Γι’ αυτό και έβγαλαν τις περικεφαλαίες και τηρούν και τιμούν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Έναντι του κοινού τους όμως έχουν το άλλοθι, ότι την Συμφωνία την είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τα ελληνοτουρκικά όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και άλλοθι δεν υπάρχουν.

Ήδη η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρεώνονται εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά τις υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας και την αποτυχία να αποτρέψει την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Και αυτό παρά την συναινετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την στήριξη των σιτιζόμενων μέσων ενημέρωσης που άλλωστε μόνο από πατριωτικές απόψεις δεν εμφορούνται. Η κυβέρνηση χρεώνεται δύο κακές και ετεροβαρείς συμφωνίες, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων με την Ιταλία και την Αίγυπτο που ανοίγουν τον δρόμο για μία ακόμη πιο κακή συμφωνία με την Τουρκία.

Όσον αφορά την Τουρκία η κυβέρνηση δεν έβαλε ξεκάθαρες γραμμές, έκανε μυστική διπλωματία που τώρα βγαίνει σε βάρος της, συμπεριφέρθηκε με φοβικότητα και εθελοδουλία και ωσάν με τον Ερντογάν να μπορεί να κάνει οικονομική διπλωματία. Απέτυχε συνολικά και πλέον η ΝΔ έχει πέσει σε παγίδα από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. Επαφίεται πια στον Ταγίπ Ερντογάν που φυσικά μόνο καλή θέληση δεν διαθέτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments