Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Σε κατάσταση ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ελληνοτουρκικά: Σε κατάσταση ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις
Ελληνοτουρκικά: Συναγερμός έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.

Σε πλήρη επιφυλακή είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη νέα Navtex για σεισμικές έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, που εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας 10 Αυγούστου η Τουρκία. Η Navtex ενεργοποιείται από σήμερα και θα έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου. Σημειώνεται πως πρόκειται για την ίδια περιοχή όπου η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο. Επίσης, τονίζεται πως από σήμερα ενεργοποιήθηκε η Navtex τςη Άγκυρας που αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο. Η συγκεκριμένη ναυτική οδηγία ισχύει για τις 10 και 11 Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός στόλος είναι στις θέσεις του και παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες σε ανάκληση των αδειών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα στελέχη καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους, σε μικρό χρονικό διάστημα. Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια, επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε σήμερα νωρίς το πρωί μετά τη νέα τουρκική πρόκληση. 

Επίσης, νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις. Μάλιστα, για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Σαρλ Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο αναφορικά με την μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην περιοχή της Navtex το Oruc Reis:

Όπως ενημέρωση μέσω Twitter ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, , το ερευνητικό πλοίο απέπλευσε για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Σε ανάρτησή του γράφει: «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή». «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια Τούρκοι βρίσκονται πίσω σου» καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments