Άποψη

Αντέχει η ΝΔ ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις;

Αντέχει η ΝΔ ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις;
Η κατάσταση με την Τουρκία μυρίζει μπαρούτι. Ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr, αναρωτιέται αν οι άνθρωποι της κυβέρνησης που βγήκαν στους δρόμους με περικεφαλαίες για την συμφωνία των Πρεσπτών, μπορούν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε τους Έλληνες στην Άγκυρα δήλωσε προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ενώ ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν “κάρφωσε” ότι οι συζητήσεις Αθήνας-Άγκυρας με την διαμεσολάβηση του Βερολίνου, είχαν προχωρήσει και είχαν φτάσει λίγο πριν την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων.  Αυτά σε συνέχεια των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν που επιμένει ότι “η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο”. Η Άγκυρα καταγγέλλει την Αθήνα ότι με την Συμφωνία με την Αίγυπτο παραβίασε τα συμφωνηθέντα και πλέον δεν δεσμεύεται. Το Βερολίνο που έδειξε τα διπλωματικά του όρια απέτυχε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσπαθεί να ξαναφέρει Αθήνα και Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με περαιτέρω υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Το ζητούμενο από την πλευρά της Τουρκίας το διατύπωσε ο Ιμπραήμ Καλίν -που συμμετέχει στις μυστικές για την ελληνική κοινή γνώμη διαπραγματεύσεις με την Ελένη Σουρανή-, καλώντας σε κοινές έρευνες σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες που όμως θεωρεί αμφισβητούμενες η Άγκυρα. Η αμυντική γραμμή της Αθήνας ότι “δεν συζητάμε υπό την απειλή των κανονιοφόρων και ότι το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ”, έχει ήδη καταρρεύσει πριν καν οι δύο κυβερνήσεις στείλουν τους απεσταλμένους τους να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Αντέχουν αυτοί που έβαλαν τις περικεφαλαίες ;

Η Ελλάδα έχει την στήριξη της διεθνούς κοινότητας όταν η Άγκυρα απειλεί με θερμό επεισόδιο (μικρής ή μεγάλης έκτασης στρατιωτική εμπλοκή σημαίνει οικονομική αιμορραγία για τους επιτήδειους ουδέτερους Ευρωπαίους), αλλά παράλληλα πιέζεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Και μόνο που θα προσέλθει θα νομιμοποιήσει την διεκδικητική ατζέντα της Άγκυρας και η διαπραγμάτευση δεν θα ολοκληρωθεί δίχως μεγαλύτερες ή μικρότερες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις.

Ήδη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος κυκλοφορεί το ερώτημα: υπάρχει κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει διαπραγμάτευση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τους Τούρκους; Μία πρώτη θετική απάντηση έδωσε με τον τρόπο της η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει στη κατεύθυνση του διαλόγου αλλά ως αντιπολίτευση είναι πολύ εύκολο να διαχωρίσει την θέση του στην συνέχεια λέγοντας πολύ απλά ότι δεν συμφωνεί με την τροπή που πήρε και με τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης.  Η ΝΔ αντέχει μία τέτοια εξέλιξη και κυρίως το τμήμα εκείνο που όταν συζητιόταν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε φορέσει περικεφαλαίες και είχε βγει στις πλατείες μαζί με τους Χρυσαυγίτες;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments