Πολιτική

Εμβόλιο κορωνοϊός: Διαψεύδει τον Κικίλια η Κομισιόν καθώς δεν μπορεί να δοθεί ακριβής ημερομηνία

Εμβόλιο κορωνοϊός: Διαψεύδει τον Κικίλια η Κομισιόν καθώς δεν μπορεί να δοθεί ακριβής ημερομηνία
Εμβόλιο κορωνοϊός: Δεν επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, πως η Ελλάδα περιμένει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό τον Δεκέμβριο.

Mπορεί ο Βασίλης Κικίλιας να αναφέρθηκε σε χιλιάδες δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που θα έφταναν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, αλλά η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει αυτή την είδηση. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Λουνέλα, σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο, απάντησε για το θέμα ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», ήταν η απάντηση της Βίβιαν Λουνέλα, η οποία πρόσθεσε πως στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Η Βίβιαν Λουνέλα ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη – μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. «Αυτό τόνισε, όμως, η κυρία Λουνέλα, είναι μία εργασία εν εξελίξει, καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών», και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο, στο οποίο ελπίζουμε, όμως, δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Δείτε τι είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας για το εμβόλιο

Στη συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα τέλη Δεκέμβρη. Όπως είπε πρόκειται για το εμβόλιο που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρία AstraZeneca, το οποίο αν περάσει στη φάση 4, θα διατεθεί στην αγορά της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας τόνισε:

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις. Παράλληλα, ο ίδιος εξήγησε πως οι εμβολιασμοί για τη γρίπη θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη και θα εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες.

Ήδη οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «συνύπαρξη» των δύο ιών από το φθινόπωρο και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι από ότι συνήθως.

«Πήραμε ένα εκατομμύριο παραπάνω εμβόλια από πέρσι και πέρσι πήραμε ένα εκατομμύριο παραπάνω από πρόπερσι» τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως δεν είναι «ατέρμονη προσπάθεια».

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, υπάρχει ελπίδα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας» είπε ο κ. Κικίλιας, και συμπλήρωσε: «Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με πάνω από 6.500 γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, είμαστε σε διαδικασία διπλασιασμού των ΜΕΘ μέχρι τέλος του έτους. Είναι αδύνατο να κρατήσουμε για πάντα στα σπίτια τους κλειδωμένους τους συμπολίτες μας. Πρέπει να εξηγήσουμε στους νέους ότι πρέπει να προστατέψουν και τους γονείς τους παππούδες και τις γιαγιάδες, δεν τους έχουμε απέναντι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments