Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υποβολή τους

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υποβολή τους
Φορολογικές δηλώσεις: Μερικές ημέρες έχουν μείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τι ισχύει για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Στις 28 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους να μην έχουν ακόμη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση. Παράλληλα, ετοιμάζονται τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ η οποία φέρνει φόρο ακινήτων της τάξεως των 2,5 δις ευρώ για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι ουσιαστικά αμετάβλητο σε σχέση με το περυσινό, καθώς τα κυβερνητικά σχέδια νέων μειώσεων στο φόρο που θα υποστηρίζονταν από την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έμειναν στον αέρα μετά την επέλαση της πανδημίας.

Σημειώνεται πως η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι δόσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου. Μειώσεις στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα συμψηφίσουν το ένα τρίτο των απωλειών από τα μισθώματα μετά τη μείωση κατά 40% των ενοικίων που εισέπρατταν -και πάλι- εξαιτίας της πανδημίας.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης 18 Αυγούστου είχαν υποβληθεί 5.782.051 Ε1 έναντι περίπου 6,4 εκατομμυρίων που είχαν υποβληθεί πέρυσι και είχαν εκδοθεί 7.997.584 εκκαθαριστικά καθώς άσχετα με το εάν οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση ή όχι, το εκκαθαριστικό εκδίδεται ξεχωριστά. Ένα στα τρία εκκαθαριστικά είναι χρεωστικό και ο λογαριασμός μέχρι τώρα φτάνει τα 2,8 δις ευρώ πρόσθετων φόρων, ενώ μόλις το 12,46% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι πιστωτικό με τους φόρους προς επιστροφή στα 318 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέσο ποσό που καλείται να πληρώσει ο κάθε φορολογούμενος που λαμβάνει χρεωστικό σημείωμα είναι τα 989 ευρώ, ενώ για λάβουν πιστωτικό το ποσό αυτό ανέρχεται σε 320 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι 4.144.443 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. Για όσους φορολογούμενους λάβουν χρεωστικό σημείωμα ο φόρος εισοδήματος μόνο για εφέτος εξοφλείται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις στο διάστημα Ιούλιος 2020-Φεβρουάριος 2021. Ωστόσο μετά την παροχή παράτασης έως τις 28 Αυγούστου η ρύθμιση προβλέπει ότι μπορούν να πληρώσουν διπλή δόση στις 31 Αυγούστου έτσι ώστε να βγαίνει η άσκηση και η τελευταία να είναι στις 28 Φεβρουαρίου. Το ποσοστό έκπτωση είναι στο 2% και για αυτούς που θα πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου το σύνολο ποσού.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2020 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet. Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

  • Nα συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».
  • Επιλέγουν το τρέχον έτος (2020).
  • Επιλέγουν την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2020.
  • Επιλέγουν χρήση και πληκτρολογούν τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλουν να εκδώσουν πιστοποιητικό.
  • Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
  • Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάνουν κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
  • Μπορούν να κάνουν εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξουν τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.
  • Επιλέγουν έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments