Ελλάδα

Έτσι θα καταλάβετε αν το αντισηπτικό που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλές

Έτσι θα καταλάβετε αν το αντισηπτικό που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλές
Με τρεις απλούς τρόπους μπορείτε να διαπιστώσετε αν το αντισηπτικό που αγοράσατε πληροί τους κανόνες ασφάλειας.

Ο κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας παίζοντας μάλιστα καθοριστικό ρόλο. Όλοι μας έχουμε αναγκαστεί τους τελευταίους μήνες να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας ενώ έχουμε κάνει “φίλους” μας δύο πολύ σημαντικά εργαλεία στην μάχη κατά του ιού. Τις μάσκες και τα αντισηπτικά.

Αρκετές είναι λοιπόν οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί κατά πόσο τα απολυμαντικά χεριών είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Υπάρχουν τρεις τρόποι που μπορούμε να το διαπιστώσουμε:

Ελέγχουμε αν περιέχει μεθανόλη

Η μεθανόλη είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και πονοκέφαλο όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα στο δέρμα. Η κατάποσή της μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Για αυτό, αν αντιληφθούμε ότι το αντισηπτικό που αγοράσαμε περιέχει μεθανόλη πρέπει να σταματήσουμε αμέσως να το χρησιμοποιούμε.

Διαβάζουμε το ποσοστό αλκοόλης που περιέχει

Τα αντισηπτικά που έχουν ως βάση την αλκοόλη μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας, αλλά δεν μπορούν να εξουδετερώσουν όλους τους τύπους των μικροβίων. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αγοράζουμε αντισηπτικά με ποσοστό αλκοόλης μεταξύ 60% και 95%, για να είναι πιο αποτελεσματικά.

Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης και τον τρόπο που τα αποθηκεύετε

Αξίζει να τονιστεί πως τα περισσότερα αντισηπτικά που περιέχουν αλκοόλη έχουν και ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει να κλείνουν καλά το μπουκάλι μετά από κάθε χρήση γιατί η αλκοόλη που περιέχει μπορεί να εξατμιστεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι και το αντισηπτικό θα χάσει την ικανότητά του να καταπολεμά βακτήρια, ιούς και μικρόβια. Επίσης, πρέπει να φροντίζουμε να αποθηκεύουμε τα μπουκαλάκι μακριά από θερμότητα, σε ένα δροσερό μέρος και μην το αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένο στον ήλιο, καθώς μπορεί να πάρει φωτιά.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χάλαρη, καθηγητή ανάλυσης και διαχείρισης ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών, ο οποίος έχει μιλήσει στο Mega, είναι επικίνδυνο να φυλάσσεται ποσότητα αντισηπτικού υγρού μέσα στο αυτοκίνητο καθώς αυτό αποτελείται από αιθυλική αλκοόλη σε ποσοστό άνω του 60%. “Σε πρώτο χρόνο, αν δεν υπάρχει πηγή ανάφλεξης, είναι δύσκολο να αναφλεγεί. Μεσημεριανές ώρες, που η θερμοκρασία είναι υψηλή και με τα συστατικά που έχει το αντισηπτικό, καλό θα είναι να μην το αφήνουμε γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε μία μίνι έκρηξη”, ανέφερε ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments