Οικονομία

Σταϊκούρας εμβόλιο: «Το υπουργείο θα στηρίξει τους πολίτες εάν χρειαστεί»

Σταϊκούρας εμβόλιο: «Το υπουργείο θα στηρίξει τους πολίτες εάν χρειαστεί»
Σταϊκούρας εμβόλιο: «Εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει τους πολίτες» δήλωσε ο υπουργός αναφορικά με το εμβόλιο.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει οικονομική στήριξη των πολιτών για την αγορά του εμβολίου κατά του κορωνοϊού εξετάζει η κυβέρνηση. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ρωτήθηκε εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους το εμβόλιο για τον ιό, όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το δημόσιο.

Σε αυτό ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία. «Εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. «Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα καταβληθούν το ταχύτερο δυνατό και είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας και όταν οριστικοποιηθεί η περίμετρος και τα ποσά θα πιστωθούν άμεσα» είπε και σημείωσε για την περαιτέρω μείωση των φόρων τα εξής:

«Έχουμε αποδείξει πως η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της μόνιμης μείωσης των φορολογικών βαρών και προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όταν κλείσει η παρένθεση που άνοιξε η πανδημία θα προχωρήσουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από το 2021 και έπειτα».

Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως ανέρχονται στα 34,7 δις ευρώ και είναι πλέον καθαρά κυβερνητική απόφαση εάν θα καλυφθεί πλήρως το κόστος του εμβολίου από το δημόσιο. «Τα λεφτά πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συμφωνία Κομισιόν με AstraZeneca για παράδοσή του από το τέλος Δεκεμβρίου:

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222, που αναπτύσσει από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενάντια στο κορωνοϊό, ανακοίνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμβόλιο κατά του φονικού ιού που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 788 χιλιάδες ανθρώπους.

Η συμφωνία της εταιρείας με την Κομισιόν εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των κρατών μελών της ΕΕ στο εμβόλιο χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, επιτρέπεται στα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες χώρες της Ένωσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η παράδοση των πρώτων δόσεων θα είναι στα τέλη 2020, όπως άλλωστε είχε τονίσει και ο Έλληνας αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη προ ημερών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments