Ελλάδα

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε κρούσματα στην Ξάνθη

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε κρούσματα στην Ξάνθη
Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε είναι πλέον τα κρούσματα του ιού σε τρεις συνολικά δήμους της Ξάνθης.

Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκαν στην Ξάνθη. Πιο συγκεκριμένα, τα κρούσματα του ιού είναι πέντε, ενώ τρεις είναι οι δήμοι στους οποίους έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Σύμφωνα με το σάιτ xanthinea.gr, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στον δήμο Τοπείρου, που μετρά τρεις καταγεγραμμένους ασθενείς, ενώ ακολουθούν οι δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων με ένα κρούσμα στον καθένα. Αυτό που προκαλεί ωστόσο ανησυχία, εκτός από την εξάπλωση του ιού στην περιοχή, είναι και το γεγονός πως και τα πέντε περιστατικά αφορούν ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα από τον ιό. Πιο συγκεκριμένα και οι πέντε ασθενείς παρουσιάζουν εκδηλώσεις του ιού από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ανέρχονται σε 7, καθώς εκτός από την Ξάνθη που έχει τα περισσότερα κρούσματα, ακολουθεί και η Καβάλα με τον δήμο Νέστου με δύο ακόμη κρούσματα του ιού.

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στα 21 τον συνολικό αριθμό στην Π.Ε. Σερρών, από 15 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των ασθενών που έχουν χτυπηθεί από τον ιό ανέρχονται σε 39, ενώ 6 είναι οι νεκροί.

Τι ισχύει για τη μετάδοση του ιού

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments