Διεθνή

Ερντογάν κοίτασμα Μαύρη Θάλασσα: Το Eurasia Group αμφισβητεί τα «πανηγύρια» του Τούρκου προέδρου

Ερντογάν κοίτασμα Μαύρη Θάλασσα: Το Eurasia Group αμφισβητεί τα «πανηγύρια» του Τούρκου προέδρου
Ερντογάν κοίτασμα Μαύρη Θάλασσα: Το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων Eurasia Group αμφισβητεί τις δηλώσεις Ερντογάν για την ανακάλυψη του κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η τουρκική λίρα συνεχίζει να πέφτει.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα λόγο για το «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» όσον αφορά την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα. Το Eurasia Group, Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, όμως δεν συμμερίζεται τις πανηγυρικές δηλώσεις του. Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Ινστιτούτο αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.

Σύμφωνα με το Eurasia Group, «οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Ερντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις.

«Ενώ ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου θα ξεκινήσει έως το 2023, αυτό φαίνεται επίσης φιλόδοξο. Η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων. Η μάλλον πρόωρη ανακοίνωση είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων στην οικονομία και να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη νομισματική αδυναμία. Αν και είναι σαφώς θετικό για την Τουρκία, η έμφαση του Ερντογάν και του γαμπρού του, υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαιράκ, στην οικονομική ανεξαρτησία είναι ανησυχητική».

«Κατρακυλά» εκ νέου η λίρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, η τουρκική λίρα υποχώρησε ξανά οδηγώντας σε ακόμα δυσχερέστερη θέση την τουρκική οικονομία. Την Πέμπτη 20 Αυγούστου ανώνυμες τουρκικές πηγές είχαν αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ερντογάν θα ανακοίνωνε την ανακάλυψη κοιτάσματος 800 δισ. κυβικών μέτρων, όμως σήμερα, Παρασκευή 21 Αυγούστου, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στο τεμάχιο Τούνα 1 ανακάλυψε 320 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή λιγότερα από τα μισά, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο το κοίτασμα να είναι μεγαλύτερο.

Όπως αποδεικνύουν οι πίνακες του Bloomberg το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε ξανά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. Να σημειώσουμε ότι η τουρκική αντιπολίτευση αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη του κοιτάσματος.

O Ερντογάν αναφέρεται στον εντοπισμό από το γεωτρύπανο Fatih κοιτάσματος 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

O Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για ποσότητα 320 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ σημείωσε ότι θα εκκινήσουν οι παραγωγικές διαδικασίες, που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του κοιτάσματος από το 2023 ώστε να είναι «διαθέσιμη η ενέργεια για τον Τουρκικό λαό».

«Για χρόνια η Τουρκία εξαρτιόταν από ξένους για την ενέργεια της είτε αυτό ήταν πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο» είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε «κατά την περίοδο της θητείας του Μπεράτ Αλμπαιράκ στο υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησαν οι έρευνες και συνεχίστηκαν από τον Φατίχ Ντονμεζ».

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο για την οποία ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες γιατί «Θεού Θέλοντος αναμένουμε και εκεί ένα ανάλογο αποτέλεσμα». Αναφερόμενος, ακόμα, στην Ευρώπη τόνισε ότι «κάνουν κακό στους εαυτούς τους, ξέρουν ότι η Τουρκία έχει το δίκιο με το μέρος της σε όσα κάνει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments