Ελλάδα

ΑΠΘ κορωνοϊός: Ξεκινά έρευνα για τη θεραπεία κατά του ιού

ΑΠΘ κορωνοϊός: Ξεκινά έρευνα για τη θεραπεία κατά του ιού
ΑΠΘ κορωνοϊός: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεκινά έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήριο Σαπιέντσα ευελπιστώντας να βρεθεί η θεραπεία που θα νικήσει τον Sars-Cov-2.

Τις δυνάμεις του με το Πανεπιστήριο Σαπιέντσα ενώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για έρευνα που αφορά τον εντοπισμό χαρακτηριστικών στο γονιδίωμα ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον Sars-Cov-2 και την αναζήτηση βιοδεικτών που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή. Η έρευνα θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνεργασίας που αρχίζει μεταξύ των ερευνητικών εργαστηρίων της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» (Ερευνητικό Εργαστήριο Ανοσολογίας και Αλλεργικών Παθήσεων του Αναπνευστικού) και του Τμήματος Πειραματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ιταλίας.

Με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο Παπανικολάου και συναντήθηκε με τη διοικήτριά του, Μαρία Γιογκατζή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα, Ελένη Αναστασιάδου.

Στη συνάντηση η κ. Αναστασιάδου, παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία θα αποτελέσει το κύριο κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Η Ελένη Αναστασιάδου είναι μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρική Μικροβιολογία/Ιολογία και τετραετή μετεκπαίδευση στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής Χάρβαρντ στη Βοστόνη. Επίσης είναι ειδική σε non-coding RNAs: εφαρμογές ως βιοδείκτες και θεραπευτικές εφαρμογές σε καρκίνο.

Όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο Παπανικολάου, η συνεργασία μεταξύ των δύο ερευνητικών κέντρων στη Ρώμη και τη Θεσσαλονίκη, κατά την έναρξη της πρόκειται να αναδείξει ένα σημαντικό ερευνητικό κομμάτι που αφορά ειδικά την πανδημία COVID-19 σε επίπεδο εξειδικευμένης έρευνας και θα διευρυνθεί σύντομα με τη συμμετοχή και άλλων ερευνητικών κέντρων.

Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να αναγνωρίζουν τον ιό:

Την ίδια ώρα, μια άλλη έρευνα για τον SARS-CoV-2 αναφέρει πως κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος ίσως αναγνωρίζουν τον φονικό ιό. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο La Jolla των ΗΠΑ ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν συλλεχθεί μεταξύ Μαρτίου 2015 και Μαρτίου 2018 για να διαπιστώσουν πιθανή ανοσιακή απόκριση έναντι του SARS-CoV-2 και ανακάλυψαν πως 20% – 50% των ανθρώπων που δεν έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 εμφανίζουν ανοσιακή απάντηση διαμεσολαβούμενη από Τ-λεμφοκύττταρα εναντίον τμημάτων του SARS-CoV-2.

Η ερευνητική εργασία δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου στο περιοδικό Science. Τα ευρήματα κρίνονται σημαντικά γιατί μπορεί να έχουν εφαρμογή στην πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών εμβολίων καθώς και στην ιχνηλάτηση των Τ-λεμφοκυττάρων μνήμης κατά τη διάρκεια της λοίμωξης COVID-19. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζουμε έως σήμερα για την ανοσία μέσω αντισωμάτων, καθώς τα αντισώματα έναντι των κορωνοϊών του κοινού κρυολογήματος δεν εμφανίζουν διασταυρούμενη αντίδραση με τα αντιγόνα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments