Διεθνή

Πρωτοφανής απαίτηση της εταιρείας που κατασκευάζει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Πρωτοφανής απαίτηση της εταιρείας που κατασκευάζει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Εμβόλιο κορωνοϊός: Η AstraZeneca θέλει να αποποιηθεί ευθύνες για πιθανές παρενέργειες.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca είναι αυτή, η οποία αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα έγιναν αρκετές συζητήσεις για το πότε θα είναι διαθέσιμο αφού ανάμεσα στις χώρες έχουν υπογράψει για τη διάθεσή του βρίσκεται και η Ελλάδα. Ωστόσο, η εταιρεία όπως φαίνεται ζητά να αποποιηθεί τις ευθύνες της και να μην θεωρηθεί ένοχη για τυχόν παρενέργειες που θα προκύψουν από αυτό.

Την είδηση αυτή φέρνει στο φως της δημοσιότητας η βελγική εφημερίδα Brussels Times.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ της η Gabriela Galindo, το αίτημα ελήφθη με έκπληξη στο Βέλγιο, με ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής νομοθεσίας στη χώρα να το χαρακτηρίζουν ως ασυνήθιστο και σοκαριστικό. “Στις ΗΠΑ, είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν τον εαυτό τους με αυτό τον τρόπο, αλλά στην Ευρώπη είναι ασυνήθιστο”, δήλωσε στην HLN ο Stefaan Callens, καθηγητής πανεπιστημίου Ιατρικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο KU Leuven.

Ο Thierry Vansweevelt, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, με τη σειρά του χαρακτήρισε το συγκεκριμένο αίτημα “πολύ ασυνήθιστο και ελαφρώς σοκαριστικό”, λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών για ό,τι διαθέτουν στην αγορά. “Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για την ευθύνη των προϊόντων. Κάθε παραγωγός, που διαθέτει ένα ελαττωματικό προϊόν στην αγορά είναι υπεύθυνος για αυτό, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό” τόνισε.

Αντιθέτως, ο Ruud Dobber, στέλεχος της εταιρείας AstraZeneca, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως “οι περισσότερες χώρες, με τις οποίες είχε υπογράψει συμφωνίες προμηθειών, είχαν ήδη αποδεχτεί το αίτημά τους”. Ωστόσο δεν ανέφερε τις χώρες. Παράλληλα, σημείωσε: “Η AstraZeneca απλά δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο να έρθει αντιμέτωπη με τις όποιες ευθύνες, εάν σε τέσσερα χρόνια το εμβόλιο εμφανίζει παρενέργειες. Στις συμβάσεις που έχουμε συνάψει, ζητάμε αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες είναι αποδεκτό να αναλάβουν αυτό το ρίσκο στους ώμους τους, επειδή είναι προς το εθνικό τους συμφέρον”.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας του Βελγίου, Maggie De Block, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται. “Ενημερωνόμαστε καθημερινά. Δεν επιθυμούμε αυτή τη ρήτρα, ούτε άλλα κράτη-μέλη δεν το θέλουν και ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή” είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments