Οικονομία

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τι διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τι διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών
Αδήλωτα τετραγωνικά: Σε διευκρινήσεις προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε διευκρινήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να λύσει απορίες που είχαν δημιουργηθεί. Η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά αφορά στα τετραγωνικά των ακινήτων που είναι ήδη δηλωμένα στο Ε9, αλλά υπάρχει διαφορά: Εν προκειμένω είναι λιγότερα από όσα είναι καταγεγραμμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, η ρύθμιση μπορεί να γίνει ταχύτατα από κάθε ενδιαφερόμενο, μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη, ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία αναπτύχθηκε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνο η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Όσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του Ε9. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή τελών και προστίμων της προηγούμενης πενταετίας.

Η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά λήγει στις 31 Αυγούστου και το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να δοθεί και τρίτη παράταση.

Διευκρινίζεται επίσης, ότι όσοι κάνουν τη δήλωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου εντός του Σεπτεμβρίου και τα επιπλέον τετραγωνικά του ακινήτου τους δηλωθούν έως τότε, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ρύθμισης έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, χωρίς επιβολή προστίμων και επιπλέον τελών. Προς το παρόν, 1.050.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 21 εκατ. τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή 28 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να τονίζει πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει με πάνω από 400.000 φορολογούμενους να μην έχουν τακτοποιήσει ακόμα τις υποχρεώσεις τους.

Μετά από τρεις ημέρες, μέχρι και τις 31 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πληρώσει και τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που γράφει το εκκαθαριστικό τους θα έχουν έκπτωση 2%. Βέβαια υπάρχει και η λύση της πάγιας ρύθμισης που προβλέπει εξόφληση της οφειλής σε έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με τόκο. Για τις δηλώσεις που θα υποβάλλονται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments