Ελλάδα

Μαγιορκίνης κορωνοϊός: «Αν χαλαρώσουμε, θα δούμε και 400 κρούσματα την ημέρα»

Μαγιορκίνης κορωνοϊός: «Αν χαλαρώσουμε, θα δούμε και 400 κρούσματα την ημέρα»
Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ προειδοποίησε ότι αν υπάρξει χαλάρωση, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο.

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η Ελλάδα όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 293 άνθρωποι εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο είχαμε πέντε θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής μίλησε στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο όπου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς η πανδημία δεν έχει σταθεροποιηθεί στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μερική σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι θετική, ακόμη και αν είναι υψηλά, θα πρέπει ωστόσο να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς αν χαλαρώσουμε ενδέχεται να δούμε πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή μπορεί να φτάσουμε ακόμη και στα 400 κρούσματα την ημέρα.

«Γενικά φαίνεται ότι τα μέτρα, εκτός από τη μάσκα, και τα περιοριστικά και το κλείσιμο των μαγαζιών στις 00:00, έχει συμβάλει στο να έχουμε αυτήν την ανατροπή της εκθετικής αύξησης του δεύτερου κύματος».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι αυτοί που γυρίζουν από τις διακοπές τους θα πρέπει να περιορίσουν σχεδόν απόλυτα τις κοινωνικές επαφές τους, να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατό και να φορούν μάσκα παντού για τουλάχιστον εφτά ημέρες. Σε σχέση με τα σχολεία, η πρόθεση είναι να ανοίξουν στις 7 του Σεπτέμβρη, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί. Άλλωστε, το ίδιο είχαν ανακοινώσει και στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, Νίκη Κεραμέως και Στέλιος Πέτσας.

Τι είπε για το εμβόλιο

Σε σχέση με το εμβόλιο, ο καθηγητής τόνισε πως οι πιθανότητες να το έχουμε μέσα στο 2020 είναι αυξημένες. «Εγώ το βλέπω ότι είναι 80 – 90% να ολοκληρωθεί το εμβόλιο τη Οξφόρδης εγκαίρως ώστε να έχουμε δόσεις μέσα στο 2020». Δείτε σε βίντεο την παρέμβαση του καθηγητή στο MEGA:

Αρνητικό ρεκόρ με 293 κρούσματα και 5 θανάτους σε ένα 24ωρο

Θυμίζουμε ότι η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πανδημία στη χώρα αναφέρει: «Σήμερα ανακοινώνουμε 293 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9280, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 1943 (21.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 10 (30.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 248 θανάτους συνολικά στη χώρα. 88 (35.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments