Πολιτική

Τσίπρας Κατσέλη: Συζήτησαν για την αναπτυξιακή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας Κατσέλη: Συζήτησαν για την αναπτυξιακή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας Κατσέλη: Στο «τραπέζι» τέθηκαν οι προτάσεις που της είχε ζητήσει προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση με τη Λούκα Κατσέλη, είχε χτες (Τρίτη 25 Αυγούστου) στο γραφείο του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις που της είχε ζητήσει προ ημερών, σχετικά με την οργάνωση ενός ανοιχτού διαλόγου με τη κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της, για την αναπτυξιακή πρόταση του κόμματος, ενόψει και του σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Κουμουνδούρου, οι κ.κ. Τσίπρας και Κατσέλη, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τη σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Λούκα Κατσέλη θα συνεχίσει να έχει ουσιαστικό συμβουλευτικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό, παρά το γεγονός πως δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που την έφεραν να ηγείται της επιτροπής δεν ισχύουν, καθότι οι επαγγελματικές της δεσμεύσεις ως γενική διευθύντρια της ΕΔΕΜ, δεν της το επιτρέπουν.

H Λούκα Κατσέλη έχει υπάρξει σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη

Θυμίζουμε η Λούκα Κατσέλη είναι Ελληνίδα οικονομολόγος και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Απριλίου 1952 και μητέρα της ήταν η ηθοποιός Αλέκα Κατσέλη, πατέρας της ο σκηνοθέτης Πέλος Κατσέλης και αδελφή της η πρώην βουλευτής και ηθοποιός Νόρα Κατσέλη. Έχει υπάρξει σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα αυτό στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής στην Β΄ περιφέρεια της Αθήνας και στις 7 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ως υπουργός, προώθησε σημαντικά νομοσχέδια και πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (Νόμος Κατσέλη), ο νόμος 3816/2010 για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, την άρση του καμποτάζ, την ανατιμολόγηση φαρμάκων, τη δημιουργία του ΓΕΜΗ και την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, ενώ επί υπουργείας της ιδρύθηκε το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) και τρία άλλα Ταμεία ανακυκλούμενων δανείων για την στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης (Jeremie, Jessica, Εξοικονομώ κατ’ Οίκον).

Προώθησε τον θεσμό των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων

Με τον ανασχηματισμό της 7 Σεπτεμβρίου 2010 τοποθετήθηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θέση που διατήρησε έως τον Ιούνιο 2011. Στο διάστημα αυτό, προώθησε τον θεσμό των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων (νόμος 3899/2010) και το θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Στις 20 Οκτωβρίου 2011 διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 37 για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Στις 4 Νοεμβρίου 2011, κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ψήφισε υπέρ της ανανέωσης της εντολής της κυβέρνησης και επανεντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Η άρνησή της να υπογράψει τους όρους της δανειακής σύμβασης και του δεύτερου μνημονίου τον Φεβρουάριο του 2012 οδήγησε στη δεύτερη διαγραφή της και οριστική απομάκρυνσή της από το ΠΑΣΟΚ. Στις 14 Μαρτίου 2012 μαζί με τον Χάρη Καστανίδη και άλλους πέντε διαγραφέντες βουλευτές δημιούργησε το κόμμα Κοινωνική Συμφωνία το οποίο έλαβε μέρος στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 λαμβάνοντας 0,96% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Τον Μάρτιο του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και λίγο αργότερα Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θέσεις στις οποίες παρέμεινε έως τον Νοέμβριο 2016.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments