Ελλάδα

Μαγιορκίνης κορωνοϊός: «Πιθανό να δούμε 500 κρούσματα τις επόμενες ημέρες»

Μαγιορκίνης κορωνοϊός: «Πιθανό να δούμε 500 κρούσματα τις επόμενες ημέρες»
Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Στο νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε χτες αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Τι προέβλεψε για τις επόμενες ημέρες.

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν υπάρχει μετά τα 293 κρούσματα του τελευταίου 24ωρου, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. “Η εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας είναι εύκολο να αλλάξει” τόνισε χαρακτηριστικά.  Υπενθύμισε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου.

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δεn σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Αναφορικά με το ρεκόρ των 293 κρουσμάτων την Τετάρτη, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα κινηθούν οι αριθμοί σήμερα και αύριο για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα ενώ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «θα μείνουμε στα κρούσματα που είμαστε».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επιδημία ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και “σίγουρα όλο τον χειμώνα” ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους. “Εκεί η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη” εξήγησε.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου ανέφερε πως για την ώρα δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η ημερομηνία αυτή. «Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες», είπε ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων που θα καθορίσει τις αποφάσεις εξηγώντας ότι η αρμόδια επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

“Mε τη χρήση της μάσκας θα πάμε καλά”

Υπενθυμίζεται πως κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας, ο καθηγητής ανέφερε πως προέβλεπαν μεγαλύτερα νούμερα νοσούντων. “βλέπουμε μια ήπια αυξητική τάση. Ωστόσο τα μοντέλα προέβλεπαν πολύ μεγαλύτερη, που σημαίνει ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση γνωρίζουμε πως ό,τι κάναμε είχε αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα ποια είναι τα εργαλεία. Ξέρουμε πότε πρέπει να εφαρμοστούν.

Θα περιμέναμε μια αυξητική τάση προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, γιατί ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους. Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε. Νομίζω ότι με τη χρήση της μάσκας θα πάμε καλά. Θεωρώ δηλαδή, όλες οι ενδείξεις δείχνουν, ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή και ενώ σίγουρα δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown, είναι το καλύτερο alternative που έχουμε στο lockdown και θα το χρησιμοποιήσουμε νομίζω εκτεταμένα” είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments