Τεχνολογία

Facebook Ταϋλάνδη: Οι «υποκλίσεις» στη βασιλεία έφεραν μπελάδες για το κοινωνικό δίκτυο

Facebook Ταϋλάνδη: Οι «υποκλίσεις» στη βασιλεία έφεραν μπελάδες για το κοινωνικό δίκτυο
Facebook Ταϋλάνδη: Μετά από απαίτηση της βασιλείας στη χώρα, μπλόκαρε γκρουπ με 1 εκατομμύριο μέλη, που έκανε κριτική στο μοναρχικό καθεστώς.

Πονοκέφαλο έχει δημιουργήσει στο Facebook η επιλογή του να ακολουθήσει τις οδηγίες του μοναρχικού καθεστώτος στην Ταϋλάνδη και να μπλοκάρει την πρόσβαση στο εσωτερικό της χώρας, σε ένα γκρουπ με ένα εκατομμύριο μέλη. Το συγκεκριμένο γκρουπ ασκεί κριτική στο βασιλιά της χώρας, πράγμα που ενοχλεί το καθεστώς  που είναι αντιμέτωπο με μεγάλες αντιδράσεις και διαδηλώσεις που ζητάνε μεταρρυθμίσεις στη μοναρχία.

Τι λένε οι ιδρυτές του γκρουπ

Το γκρουπ «Royalist Marketplace» (Αγορά Βασιλικών) δημιουργήθηκε τον Απρίλιο από τον Παβίν Τσατσαβαλπονγκούν, αυτοεξόριστο ακαδημαϊκό και επικριτή της μοναρχίας. Το βράδυ της Δευτέρας στη σελίδα του γκρουπ εμφανίστηκε ένα μήνυμα: «Η πρόσβαση σε αυτό το γκρουπ περιορίστηκε εντός της Ταϊλάνδης, κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας», όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Παβίν, που ζει στην Ιαπωνία, είπε ότι το Facebook υπέκυψε στην πίεση της κυβέρνησης, στην οποία κυριαρχεί ο στρατός. «Το γκρουπ μας είναι μέρος της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, είναι ένας χώρος ελευθερίας έκφρασης» είπε ο ίδιος στο Reuters.

«Κάνοντάς το αυτό, το Facebook συνεργάζεται με το απολυταρχικό καθεστώς για να παρεμποδίσει τη δημοκρατία και καλλιεργεί τον απολυταρχισμό στην Ταϊλάνδη». Ο Παβίν ίδρυσε νέο γκρουπ με ίδιο όνομα, το οποίο είχε συγκεντρώσει ήδη 455.000 μέλη την Τρίτη.

Το Facebook δηλώνει εξαναγκασμένο και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Το Facebook ανακοίνωσε από πλευράς του πως σχεδιάζει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα, αφού «αναγκάστηκε» να μπλοκάρει την πρόσβαση στο γκρουπ. «Αιτήματα όπως αυτό είναι σοβαρά, έρχονται σε σύγκρουση με τους διεθνείς νόμους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα των ανθρώπων να εκφραστούν» είπε εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου, προσθέτοντας πως «εργαζόμαστε για να προστατέψουμε και υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων των χρηστών του Ίντερνετ, και ετοιμαζόμαστε να αμφισβητήσουμε νομικά αυτό το αίτημα».

«Το Facebook κατανόησε τις ιδιαίτερες συνθήκες της κοινωνίας της Ταϊλάνδης»

Οι νόμοι της Ταϊλάνδης απαγορεύουν τη δυσφήμηση του βασιλιά και μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ποινές μέχρι και δεκαπενταετούς φυλάκισης. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο αρμόδιος για ψηφιακά ζητήματα υπουργός κατηγόρησε το Facebook πως δεν συμμορφωνόταν με αιτήματα περιορισμού του περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και προσβολές προς τη μοναρχία.

Στις 10 Αυγούστου έδωσε στο Facebook 15 ημέρες να συμμορφωθεί με σχετικές εντολές. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε τη Δευτέρα πως το Facebook συνεργάστηκε πριν την εκπνοή της προθεσμίας, επειδή κατανόησε τις ιδιαίτερες συνθήκες της κοινωνίας της Ταϊλάνδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments