Διεθνή

Έκρηξη Βηρυτός: Στους 190 οι νεκροί – Κάποιοι εξακολουθούν να αγνοούνται

Έκρηξη Βηρυτός: Στους 190 οι νεκροί – Κάποιοι εξακολουθούν να αγνοούνται
Έκρηξη Βηρυτός: Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ αγνοούνται ακόμη τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου ανέρχονται πλέον σε 190. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λιβάνου, περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Οι λιβανικές αρχές ερευνούν τι πυροδότησε την έκρηξη των 2.500 τόνων νιτρικής αμμωνίας που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Βηρυτού. Ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι επτά άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται: τρεις Λιβανέζοι, τρεις Σύροι και ένας Αιγύπτιος, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιοι έχουν εντοπιστεί έκτοτε.

Πάνω από 15 δισεκαττομύρια δολάρια οι ζημιές από την έκρηξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, με το κόστος των άμεσων ζημιών να εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η προεδρία του υπουργικού συμβουλίου. Επιπλέον πρόσθετε ότι 50.000 σπίτια, εννέα μεγάλα νοσοκομεία και 178 σχολεία έχουν υποστεί ζημίες. Περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία της Βηρυτού, μεταξύ αυτών τρία από τα μεγαλύτερα, είναι «εκτός λειτουργίας».

Πρώην και νυν υπουργοί θα κληθούν να καταθέσουν στην εισαγγελία του Λιβάνου για την πολύχρονη παρουσία τόνων νιτρικού αμμωνίου, που αποτέλεσαν την αιτία για την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. «Ο κύκλος των καταθέσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή με τον πρώην υπουργό Δημοσίων Έργων Γκάζι Αρίντι, πριν από την κλήτευση την επόμενη εβδομάδα» τουλάχιστον άλλων τριών υπουργών, μεταξύ αυτών του άρτι παραιτηθέντος υπουργού Δημοσίων Έργων Μισέλ Νατζάρ, διευκρίνισε η δικαστική πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών ή Δικαιοσύνης, πρώην και νυν, θα κληθούν επίσης.

«Εάν διαπιστωθεί μια παράλειψη ή μια αμέλεια εκ μέρους ενός υπουργού, η (τακτική) δικαιοσύνη δεν θα μπορεί να τους ασκήσει διώξεις», υπογραμμίζεται. Ο γενικός εισαγγελέας, επομένως, θα πρέπει να διαβιβάσει τον φάκελο στο Κοινοβούλιο, διότι τη δυνατότητα αυτή έχει ένα ειδικό Συμβούλιο Διώξεων κατά υπουργών και προέδρων.

Στη Βηρυτό ο Γάλλος πρόεδρος την 1η Σεπτεμβρίου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να μεταβεί στη Βηρυτό την 1η Σεπτεμβρίου για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της πόλης μετά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 190 άνθρωποι και να συμβούν ανυπολόγιστες ζημιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments