Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων: Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

Άνοιγμα σχολείων: Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας
Άνοιγμα σχολείων: Για ορισμένους μαθητές δεν θα ισχύσει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας εντός του σχολείου.

Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε μεγάλη κουβέντα για το άνοιγμα των σχολείων. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν οι μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσες στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού αυτό το διάστημα έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις τους αρμόδιους. Τελικά χθες ανακοινώθηκε ότι η επιστροφή των μαθητών μετατίθεται για τις 14 Σεπτεμβρίου. Φυσικά η σχολική χρονιά που πρόκειται να ξεκινήσει δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στην εποχή του κορωνοϊού.

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, αλλά και με τη χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική. Το κράτος έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου όταν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, να μπορεί να δώσει δωρεάν μάσκες στους μαθητές, αλλά και στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών και των δημόσιων σχολείων. Μάλιστα η Νίκη Κεραμέως σε πρόσφατη συνέντευξή της ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί η πολιτική «κανένας στην τάξη χωρίς μάσκα». Παράλληλα έγινε γνωστό ότι σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει μόνο το τμήμα και όχι όλη η σχολική μονάδα.

Οι εξαιρέσεις για τη χρήση της μάσκας

Μπορεί η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς ωστόσο υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που εξαιρούνται από αυτό το μέτρο. Γενικά εξαιρούνται: Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς. Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους. Επίσης στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

  • Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσκόμιση της ιατρικής βεβαίωσης.
  • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
  • Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ. Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Καθορίζονται, βάσει οδηγιών των Ειδικών, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:

  • Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
  • Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
  • Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
  • Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
  • Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
  • Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments