Διεθνή

Άνοιγμα σχολείων: Έτσι επέστρεψαν οι μαθητές στα θρανία στην υπόλοιπη Ευρώπη

Άνοιγμα σχολείων: Έτσι επέστρεψαν οι μαθητές στα θρανία στην υπόλοιπη Ευρώπη
Άνοιγμα σχολείων: Η κάθε ευρωπαϊκή χώρα ακολουθεί διαφορετικές προσεγγίσεις για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου στα σχολεία.

Την ώρα που στην Ελλάδα μετράμε αντίστροφα για το πρώτο κουδούνι και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου, ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι μαθητές έχουν επιστρέψει στις αίθουσες στη σκιά του κορωνοϊού. Τα μαθήματα έχουν λοιπόν ξεκινήσει, με τις κυβερνήσεις να επιμένουν πως τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα βιβλία τους έπειτα από μήνες διαδικτυακών μαθημάτων που επέβαλε το ξέσπασμα της πανδημίας του Sars-Cov-2.

Η κάθε ευρωπαϊκή χώρα ακολουθεί διαφορετικές προσεγγίσεις για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου στα σχολεία. Ποια είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθούν, μαθητές, καθηγητές και δάσκαλοι; Ακολουθούν παρακάτω:

Στη Βρετανία

Τα δημοτικά σχολεία ξανάνοιξαν στην Αγγλία την 1η Ιουνίου, ξεκινώντας με κάποιες ηλικιακές ομάδες μαθητών. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 15 έως 18 ετών, επέστρεψαν στις τάξεις τους στις 15 Ιουνίου. Οι μαθητές όλων των ηλικιών επιστρέφουν σε κανονικό σχολικό ωράριο για τη νέα σχολική χρονιά αυτήν την εβδομάδα. Τα σχολεία της Σκωτίας άνοιξαν ξανά στις 11 Αυγούστου. Πρόσφατη έρευνα για κυρίως τα αγγλικά σχολεία δείχνει ότι το 96% των σχολείων χωρίζεται σε τάξεις με μικρές ομάδες, αποκαλούμενες «φυσαλίδες», κάθε ομάδα διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από τις άλλες ομάδες για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία σχεδιάζει να αλλάξει τους χρόνους διαλειμμάτων και να κάνει κλιμακωτές τις ώρες προσέλευσης στα σχολεία, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Σχολείων. Οι κανόνες για τη χρήση μάσκας και άλλον προστατευτικό εξοπλισμό ποικίλουν: οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προσώπου σε κοινόχρηστους χώρους εάν επιβληθεί lockdown στις περιοχές τους. Στη Σκωτία, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές κατά την είσοδο στο σχολείο.

Στη Γαλλία

Τα σχολεία άνοιξαν χθες. Οι μαθητές ηλικιών άνω των 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους χώρους του σχολείου, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών. Τα σχολεία πρέπει να περιορίζουν την ανάμιξη διαφορικών ομάδων τάξεων, να αερίζουν και να απολυμαίνουν τις αίθουσες. Η φυσική παρουσία στο σχολείο είναι υποχρεωτική, αν και τα σχολεία μπορούν να προσαρμοστούν σε περιπτώσεις αύξησης τοπικών κρουσμάτων της Covid-19, για παράδειγμα, περιορίζοντας την φυσική παρουσία για μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Σε περίπτωση έντονου ξεσπάσματος σε περιφερειακό επίπεδο, τα σχολεία μπορεί να κλείσουν προσωρινά. Στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά στην ίδια τάξη δεν χρειάζεται να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις. Τα δημοτικά μπορεί να χωριστούν σε τάξεις από 8 έως 15 μαθητές που θα εναλλάσσονται μεταξύ μισών ημερών στην τάξη και σε διδασκαλία από το σπίτι. Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλοι οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο για τουλάχιστον κάποιες μέρες την εβδομάδα.

Στη Γερμανία

Τα παιδιά έχουν επιστρέψει στο σχολείο σε κανονικούς ρυθμούς από τις αρχές Αυγούστου. Στα περισσότερα κρατίδια, μαθητές και δάσκαλοι υποχρεούνται να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εκτός αν κάθονται στα θρανία τους. Οι τάξεις και οι διαφορετικές ηλικίες μαθητών πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του σχολείου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Οι πόρτες και τα παράθυρα θα παραμένουν ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι περισσότεροι δάσκαλοι επέστρεψαν στο σχολείο, αν και πολλοί είναι εκείνοι που πίεζαν για λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας. Ορισμένα διαδικτυακά μαθήματα συνεχίζονται σε ειδικές περιστάσεις.

Στην Ιταλία

Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Για την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, οι ώρες προσέλευσης στο σχολείο θα είναι ελαφρώς κλιμακωτές, και τις ερχόμενες εβδομάδες θα τοποθετηθούν μονοθέσια θρανία. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όσους μπαίνουν και φεύγουν από το σχολείο, αλλά οι μάσκες μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εάν υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των θρανίων.

Ορισμένα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών σε τάξεις τονίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και διδασκαλίας με φυσική παρουσία στην σχολική αίθουσα για να αποτραπεί ο συνωστισμός. Η κυβέρνηση συμφώνησε να παράσχει περισσότερους πόρους για περαιτέρω δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, για την ασφαλή μεταφορά στα σχολεία. Εάν ένας μαθητής ή δάσκαλος μολυνθεί, εναπόκειται στους διευθυντές των σχολείων και στις αρχές υγείας να αποφασίσουν εάν θα κλείσουν ολόκληρο το σχολείο, κάποιες τάξεις ή θα επιβάλουν καραντίνα σε εκείνους που εκτέθηκαν στον ιό.

Στην Ολλανδία

Τα ολλανδικά δημοτικά και γυμνάσια άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά τον Αύγουστο, σε κανονικούς ρυθμούς. Τα μαθήματα σε δημοτικά και γυμνάσια γίνονται με φυσική παρουσία. Ούτε οι μαθητές ούτε οι δάσκαλοι υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Μερικοί δάσκαλοι ήταν απρόθυμοι να επιστρέψουν στην εργασία τους και ορισμένα σχολεία εισήγαγαν τους δικούς τους κανόνες για τη χρήση μάσκας.

Εάν ένας μαθητής μολυνθεί με τον κορονοϊό, όλοι στο σπίτι του πρέπει να μείνουν σε κατ’οίκον περιορισμό για 10 ημέρες. Τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ. Οι νεότεροι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν τα σχολικά μαθήματα ακόμη και με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά πρέπει να μένουν στο σπίτι εάν έχουν πυρετό.

Στη Νορβηγία

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά σταδιακά από τις 27 Απριλίου. Τα παιδιά δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκες και το σχολικό ωράριο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο. Τα διαδικτυακά μαθήματα δεν είναι πλέον επιλογή. Οι συμμαθητές θα πρέπει να μένουν μεταξύ τους χωρίς να αναμιγνύονται στο σχολείο με μαθητές άλλων τάξεων.

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, κάθε τάξη έχει ένα διαφορετικό χώρο στο προαύλιο . Οι ώρες των διαλειμμάτων είναι επίσης κλιμακωτές. Τα παιδιά με συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να εξεταστούν για λοίμωξη από Covid-19. Στα νηπιαγωγεία, τα παιδιά μπορούν να προσέλθουν ακόμη και αν έχουν συνάχι αλλά πρέπει να μείνουν στο σπίτι εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά.

Στην Πολωνία

Τα σχολεία άνοιξαν χθες. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές εντός της σχολικής αίθουσας. Οι διευθυντές των σχολείων αποφασίζουν για τη χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους και για το αν θα κατανείμουν τις ώρες μαθημάτων. Αιτήματα ορισμένων σχολείων και δήμων για καθυστέρηση της έναρξης του νέου σχολικού έτους απορρίφθηκαν.

Δημοτικά και γυμνάσια σε πόλεις όπως στην Βαρσοβία, έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών και ορισμένοι εκπαιδευτικοί λένε ότι θα είναι αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης ακόμη και με κλιμακωτά ωράρια. Οι οικογένειες που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο έως 10.000 ζλότι (περίπου 2.300 ευρώ).

Στην Ισπανία

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινούν το ακαδημαϊκό έτος στις περιφέρειες κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Η φυσική παρουσία στο σχολείο είναι υποχρεωτική, όπως και η χρήση μάσκας μέσα στην τάξη για παιδιά ηλικιών έξι ετών και άνω. Οι μαθητές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Η κοινωνική αποστασιοποίηση πρέπει να τηρείται, εκτός από τα μέλη μιας «φυσαλίδας», μιας μικρής ομάδας παιδιών που πρέπει να απέχουν από μέλη άλλων «φυσαλίδων». Θερμομετρήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί, στο σχολείο ή στο σπίτι.

Στη Σουηδία

Τα σουηδικά σχολεία παρέμειναν ανοιχτά από την αρχή της πανδημίας και υποδέχθηκαν τους μαθητές στα μέσα Αυγούστου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι τοπικές αρχές αποφασίζουν πώς θα χειριστούν πιθανές εστίες, με επιλογές όπως το κλείσιμο μεμονωμένων σχολείων. Κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την κοινωνική απόσταση και την υγιεινή. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές.

Ορισμένοι δήμοι άλλαξαν τα σχολικά προγράμματα για να αποφύγουν συνωστισμούς σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Η απόφαση να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά δεν οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των μαθητών σε σύγκριση με τη γειτονική Φινλανδία, όπου τα σχολεία έκλεισαν προσωρινά, σύμφωνα με κοινή έκθεση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας των δύο χωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments