Διεθνή

Μάικ Πομπέο: Μήνυμα σε Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση

Μάικ Πομπέο: Μήνυμα σε Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση
Μάικ Πομπέο: Ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κρατάει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Νέο μήνυμα σε Ελλάδα και Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κρατώντας ίσες αποστάσεις και καλώντας τις δύο χώρες να αποκλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να ξεκινήσουν τον διάλογο.

«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το μεσημέρι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των νέων δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου που ρίχνουν λάδι στην φωτιά.

Τακτική επικοινωνία

Η επικοινωνία του κ. Παναγιωτόπουλου με την Φλοράνς Παρλί, είναι τακτική, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία συνομιλία των δύο υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας έρχεται τη στιγμή όπου ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει μύδρους ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Γαλλία και μάλιστα έχει βάλει στο στόχαστρό του τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

«Αν ο Μακρόν έχει βάλει κόκκινη γραμμή για τη «Γαλάζια Πατρίδα», του την επιστρέφουμε και έχουμε τη δύναμη να την επιστρέψουμε» είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ με αφορμή την απόφαση του Παρισιού να στείλει το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, τη ναυαρχίδα το γαλλικού πολεμικού ναυτικού, συνοδευόμενο από «αόρατα» πλοία και υποβρύχια, προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Σαρλ ντε Γκωλ προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα, το Σαρλ ντε Γκωλ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, διαθέτοντας εξοπλισμό που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης και αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο. svg%3E

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέλυσε στην κα Παρλί την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με την τούρκικη επιθετικότητα, τις προκλήσεις και την παρουσία του Oruc Reis σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν και για τα εξοπλιστικά και το ενδιαφέρον της Ελλάδας για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε χτες ότι για το θέμα των εξοπλιστικών θα υπάρξουν σαφείς ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments