Τεχνολογία

Ρομπότ κορωνοϊός: Εντοπίζει ποιος δεν φοράει μάσκα και του κάνει παρατήρηση

Ρομπότ κορωνοϊός: Εντοπίζει ποιος δεν φοράει μάσκα και του κάνει παρατήρηση
Ρομπότ κορωνοϊός: Είναι 120 εκατοστά, έχει «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά και εντοπίζει αυτούς που δεν φοράνε μάσκα.

Την εποχή του κορωνοϊού η χρήση μάσκας είναι κάτι που υιοθετείται σταδιακά από όλες τις χώρες και αναμένεται να γενικευτεί περαιτέρω. Σε μια σειρά χώρους απαγορεύεται η είσοδος χωρίς χρήση μάσκας και κάποιος εργαζόμενος αναλαμβάνει τον ρόλο του «επιτηρητή». Είναι δηλαδή επιφορτισμένος με το καθήκον να τσεκάρει ότι όσοι εισέρχονται φοράνε μάσκα και όσοι δεν το κάνουν να συμμορφώνονται. Όμως λίγες είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν να διαθέσουν έναν εργαζόμενο μόνο γι αυτόν τον ρόλο, με αποτέλεσμα πολλές φορές το υποχρεωτικό του πράγματος να πηγαίνει περίπατο.

Το ρομπότ Pepper

Αυτό μάλλον σκέφτηκαν οι μηχανικοί που κατασκεύασαν ένα ρομπότ για να κάνει ακριβώς αυτήν τη δουλειά. Να εξακριβώνει αν κάποιος φοράει μάσκα και αν δεν φοράει να φροντίζει ώστε αυτό να διορθώνεται. Το ρομπότ αυτό, ύψους 120 εκατοστών, είναι μια αναβαθμισμένη εκδοχή του Pepper που έχει «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά και ήδη «εργάζεται» σε ορισμένες χώρες, υποδεχόμενο τους επισκέπτες σε καταστήματα, εκθεσιακούς χώρους και αλλού.

Η κάμερα του Pepper σκανάρει τους ανθρώπους που το πλησιάζουν και, αν διαπιστώσει ότι το κάτω μέρος του προσώπου τους είναι ακάλυπτο, ακούγεται η φράση: «Πρέπει πάντα να φοράτε σωστά τη μάσκα σας». Αν παρατηρήσει ότι ο επισκέπτης συμμορφώνεται με την υπόδειξη, το ρομπότ εκφράζει την ικανοποίησή του: «Σας ευχαριστώ που φορέσατε τη μάσκα σας». Αν δεν τη φοράει φροντίζει με ευγενικό τρόπο να του θυμίσει την υποχρέωσή του.

Ο στόχος δεν είναι να αστυνομεύει το ρομπότ αν ο κόσμος φοράει ή όχι τη μάσκα αλλά να υπενθυμίζει, πάντα με ευγένεια, ότι πρέπει να το κάνει, είπε ο Τζόναθαν Μποϊρία, ο επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων για την Ευρώπη της SoftBank Robotics, της εταιρείας που κατασκευάζει τον Pepper.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments