Ελλάδα

Μόρια: Χιλιάδες πρόσφυγες κοιμήθηκαν στον δρόμο μια μέρα μετά την καταστροφή

Μόρια: Χιλιάδες πρόσφυγες κοιμήθηκαν στον δρόμο μια μέρα μετά την καταστροφή
Μόρια: Μια μέρα μετά την καταστροφή του κέντρου υποδοχής, χιλιάδες πρόσφυγες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο δρόμο.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ξέσπασε μεγάλη φωτιά με πολλά μέτωπα στο κέντρο υποδοχής της Μόριας. Όλα ξεκίνησαν ότι κάποιοι κάτοικοι της δομής ενημερώθηκαν ότι πρέπει να μπουν σε απομόνωση καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Μια ομάδα προσφύγων έβαλε φωτιά στη Μόρια με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς. Οι συνθήκες που ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν άθλιες, αλλά το κάψιμο της δομής δυστυχώς έφερε ακόμα χειρότερες συνθήκες για περίπου 13 χιλιάδες πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στέλνοντας αστυνομικές δυνάμεις καθώς περίμενε ότι οι πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να πλησιάζουν την Μυτιλήνη. Αυτή τη στιγμή η Μόρια δεν μπορεί να κατοικηθεί και όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ανάμεσα τους μικρά και παιδιά με τις μανάδες τους, να μην έχουν που να πάνε να κοιμηθούν όταν έπεσε η νύχτα. Μάλιστα το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν επεισόδια με τα ΜΑΤ που έχουν στήσει μπλόκο για να μην μπορέσουν να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες.

Εικόνες ντροπής με πρόσφυγες να κοιμούνται στο δρόμο

Η εικόνες που έχουν καταγράψει οι απεσταλμένοι στην περιοχή μπορούν να προκαλέσουν μόνο ντροπή. Δεν νοείται στο 2020 σε μια πολιτισμένη Ευρωπαϊκή χώρα οι άνθρωποι να κοιμούνται στους δρόμους. Σε όλο το μήκος του δρόμου από την Μόρια προς τον περιφερειακό και έως το μπλόκο που έχει στήσει η αστυνομία, υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα που κοιμήθηκαν στο οδόστρωμα.

Η κατάσταση είναι σοβαρή καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια για νερό ή φαγητό στους ανθρώπους, ενώ δεν έχει ξεκινήσει να στήνεται κάποιος καταυλισμός με σκηνές. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και με επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Μόρια. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να φτάσει πλοίο όπου θα φιλοξενηθούν ευπαθείς ομάδες και παιδιά. Το πλοίο θα φτάσει στην περιοχή Σίγρι που βρίσκεται 100 χλμ μακριά από τη Μόρια στην άλλη πλευρά της Λέσβου και όσοι επιλεγούν να μείνουν εκεί θα μεταφερθούν με πούλμαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν φτάσει στην ενδοχώρα  οι πτήσεις με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Συνολικά θα μεταφερθούν 408 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που διέμεναν έως χθες το ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά θα μείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς υπενθυμίζεται ότι η Μόρια είχε τεθεί σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων από την περασμένη Πέμπτη, λόγω κρουσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments