Πολιτική

Μόρια φωτιά Σχοινάς: Χρειαζόμαστε μια μεταναστευτική πολιτική και μπορώ να υπολογίζω στη στήριξη του Ζεεχόφερ

Μόρια φωτιά Σχοινάς: Χρειαζόμαστε μια μεταναστευτική πολιτική και μπορώ να υπολογίζω στη στήριξη του Ζεεχόφερ
Μόρια φωτιά Σχοινάς: Χρειαζόμαστε μια μεταναστευτική πολιτική και μπορώ να υπολογίζω στη στήριξη του Ζεεχόφερ

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε τις εξαιρετικές προσπάθειες όλων όσων εργάζονται στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο μετά τα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια.

Όπως εξέφρασε στην κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Χορστ Ζέεχοφερτ, «η Μόρια είναι μια σκληρή υπενθύμιση  για όλους μας  ότι χρειαζόμαστε μια μεταναστευτική πολιτική και ξέρω ότι μπορώ να  υπολογίζω στη στήριξη του κ, Ζεεχόφερ». Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου μίλησε με θερμά λόγια για τις πρωτοβουλίες άμεσης στήριξης του νησιού που ανέλαβε ο κος Σχοινάς εκ μέρους της ΕΕ.

Μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στη Μόρια, ο Αντιπρόεδρος τόνισε ότι με την ευρωπαϊκή στήριξη έχουμε ήδη μεταφέρει 400 ασυνόδευτους ανήλικους στην ενδοχώρα της Ελλάδας και εργαζόμαστε τώρα χέρι, χέρι με τις ελληνικές αρχές και με τις διεθνείς οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τη γρήγορη παροχή στέγης σε αυτούς που τη χρειάζονται με την παραχώρηση πλοίων, σκηνών και άλλων καταλυμάτων. Επίσης, ο κος Σχοινάς ανακοίνωσε με «υπερηφάνεια», όπως είπε, το γεγονός ότι «μαζί με τη γερμανική προεδρία θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση των 400 ασυνόδευτων ανηλίκων σε νέες εστίες σε διάφορες χώρες της ΕΕ».

«Η άμεση ανταπόκριση και οι δράσεις αυτές είναι εμβληματικές του τρόπου που η Ευρώπη, για την οποία όλοι χρειάζεται να αγωνιστούμε,  συντρέχει ενωμένη σε ώρα ανάγκης». Αν και οι συνθήκες στη Μόρια δεν ήταν διατηρήσιμες για τόσο μεγάλο διάστημα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι χάρη στη στήριξη των ελληνικών αρχών η κατάσταση είχε δραστικά βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες κατά τους οποίους οι φιλοξενούμενοι μειώθηκαν στους μισούς, επισημαίνοντας και την απουσία ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

«Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, ένα νέο πραγματικό ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο απαιτείται για να διαχειρίζεται τις πολιτικές των  χωρών μελών και τις αποφάσεις και να προσφέρει μια πραγματική απάντηση που θα μπορεί να παρέχει βεβαιότητα και σαφήνεια για τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη και θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού γίνεται με αποτελεσματικότητα και με βάση τις αξίες μας», εξέφρασε χαρακτηριστικά.

Να αναφέρουμε πως ο Αντιπρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο επιθεώρησε τις σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένες εγκαταστάσεις  του ΚΥΤ στη Μόρια και διαπίστωσε τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο νησί. Επισκέφθηκε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων ομάδων και συνομίλησε μαζί τους. Επίσης, συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς, (παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη) και συναντήθηκε με τα στελέχη των υπηρεσιών της ΕΕ καθώς και των Διεθνών Οργανισμών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Λέσβο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού (Ευρωπαϊκή Επιτροπή-DG Home Affairs, Frontex, EASO, EUROPOL, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, UNICEF). Επίσης, επιβιβάστηκε στο ρουμανικό περιπολικό σκάφος της Frontex, όπου συνεχάρη και ευχαρίστησε το πλήρωμα του για τις προσπάθειές τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments